Festival Ekstravagantna tijela

Ekstravagantna tijela je naziv međunarodnog umjetničkog festivala koji se od 2007. održava svake tri godine, a bavi se načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu.

Saznaj više

Festival Ekstravagantna tijela izrastao je iz Kontejnerovog projekta Bolnica i od samih svojih početaka bavi se politikama normalnog. Ono što se smatra normalnim (kao i ono što nije) ideološki je utemeljeno te duboko utisnuto u društvo. Činjenica da postoji drukčije i drugo, poglavito u odnosu na tijelo, izaziva negativnu identifikaciju, društveno odstranjivanje, strah i mržnju. Također, društvo takve osobe percipira i etiketira kao beskorisne, ili nedovoljno korisne/produktivne, te samim time i kao teret društva. Osobe s invaliditetom, osobe koje pate od mentalnih i psihičkih poremećaja, LGTBQ osobe vide se kao neproduktivna i ne-reproduktivna tijela - ona koja ugrožavaju neometani tijek proizvodnog rada, koja društvu ne donose nikakve vrijednosti (a ponajmanje njezin višak), već samo crpe ili ugrožavaju društvenu strukturu i resurse.

Upravo takvo drugačije, ekstravagantno tijelo ishodište je kreativnosti umjetnika koji se prezentiraju na ovom Kontejnerovom festivalu. Autori su često i sami pripadnici manjina i različitih marginaliziranih društvenih skupina, i u svojim se radovima bave onime po čemu su prepoznati kao drukčiji od drugih. Bez straha od društvene kritike i osude, oni pozivaju publiku na inače zabranjeno gledanje, buljenje, dodirivanje, naglašavajući katarzičnost tog voajerističkog momenta.

Festival kroz takve radove kritički propituje socijalnu, političku, kulturološku i ekonomsku poziciju i identitete ekstravagantnih tijela, umova i zajednica. Pritom je bitno naglasiti da nisu posrijedi radovi koji imaju patronizirajuću, humanitarnu ili rehabilitacijsku ulogu u institucionalnom smislu, već radovi koji govore iz samog stanja drugosti, tematizirajući samo postojanje društvenih normi i tabua, kao i širi okvir granica i razgraničenja, institucionalizacije i stigmatizacije u kojima se one događaju.

Festival se do sada bavio temama tjelesnog invaliditeta, mentalnim i psihičkim zdravljem, društvenim i individualnim implikacijama starenja i starosti te kriminalitetom - kažnjavanjem, prepoznavanjem i zakonodavnim okvirom društveno nepoželjnog ponašanja.

12/12/2007
—u tijeku

Ekstravagantna tijela: Ekstravagantna ljubav

18/9/2019—10/10/2019

 • #umjetnost-i-tijelo
 • #ljubav

Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna

15/11/2016—25/11/2016

 • #umjetnost-i-tijelo
 • #zločin

Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine

4/10/2013—3/11/2013

 • #umjetnost-i-tijelo
 • #starost

Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi

20/10/2010—24/10/2010

 • #umjetnost-i-tijelo
 • #mentalno-zdravlje

Ekstravagantna tijela

12/12/2007—15/12/2007

 • #invaliditet
 • #umjetnost-i-tijelo

Bolnica

16/5/2003—1/6/2005

 • #performans
 • #umjetnost-i-tijelo