Danilo Crnogorac (RS), Nemanja Blagojević (RS), Igor Andrić (RS), Milica Šolajić (RS) Zvuk oka

Zvuk oka, umjetnički projekt nastao suradnjom Danila Crnogorca (dizajn zvuka), Milice Šolajić (fotografija), Igora Andrić (fotografija) i Nemanje Blagojevića (grafički dizajn). Šarenica oka jedinstvena je kod svake osobe, poput otiska prsta, a transformacijom linija šara iz kružnog u horizontalni oblik i njihovim pretvaranjem u formu vala dobivamo i ''zvuk oka'' koji je također jedinstven, unikatan za svakog od nas. Eksperiment i instalacija obuhvaća fotografije očiju načinjene makro-objektivima i prikazivanje postupka dobivanja zvuka, kao i mogućnost njegove reprodukcije. Cilj projekta je pokazati da se korištenjem jednog osjetila mogu saznati karakteristike drugog – u ovom slučaju sluha i vida. No nije moguće čuti vid, već oči: audio zapis svake osobe traje 20 sekundi, a posjetioci izložbe slušajući zvuk prepoznaju linije šarenice oka i te ih mentalno povezuju. Promjena linija utiče na amplitudu i razinu zvuka, dok se za generiranje koristi sinusoida – osnovna valna forma bez dodatnih harmonika.

Danilo Crnogorac (RS)

Danilo Crnogorac (Kragujevac, Srbija, 1990.), diplomirani dramski i audiovizualni umjetnik, studira snimanje i dizajn zvuka na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Prvu zvučnu instalaciju predstavio u okviru Black Box projekta na Mikser festivalu 2015. godine. Kao dizajner zvuka i snimatelj radio na velikom broju igranih i dokumentarnih filmova, reklama i reportaža. Bavi se i produkcijom elektroničke glazbe, a do sada je producirao preko 80 digitalnih izdanja.
danilocrni@yahoo.com

Nemanja Blagojević (RS)

Nemanja Blagojević (Kruševac, Srbija, 1990.), student diplomskog studija na Fakultetu primenjenih umetnosti, Odsjek za grafički dizajn u Beogradu. Sudjelovao je na nekoliko izložbi studentskog plakata i dobitnik je prve nagrade na natječaju za neslužbeni redizajn zaštitnog znaka Playstation 4.
nemanjab604@gmail.com

Igor Andrić (RS)

Igor Andrić (Pančevo, Srbija), završio diplomski studij na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smjer fotografija. Izlagao na grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, i na samostalnoj izložbi u Pančevu. Član kandidat je ULUPUDS-a, član je Foto saveza Srbije, kao i član Mense Srbije. Bavi se umjetničkom i studijskom fotografijom, kao i digitalnom grafikom.
igorandric@photographer.net

Milica Šolajić (RS)

Milica Šolajić (Kotor, 1990.), nakon završenih osnovnih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smjer fotografija, upisuje diplomski studij. Dobitnica je više nagrada iz područja fotografije, a sudjelovala je na više od 30 kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te je imala i tri samostalne izložbe. Najznačajnije sudjelovanje je bilo na Svjetskom bijenalu studentske fotografije u Novom Sadu 2013. godine, gdje je osvojila drugu nagradu, te sudjelovanje na Svjetskom bijenalu u Houstonu, SAD, gdje joj je fotografija odabrana za kolekciju UHCL Gallery of Art.
milica.solajic@gmail.com