Sasha Litvintseva (RU/UK), Beny Wagner (DE) Bilateria

2019., 13’

Djelo Viléma Flussera Vampyroteuthis Infernalis (1987.) smješteno negdje između znanstvene disertacije i filozofske fikcije, donosi jedinstveno posthumanističko filozofsko poimanje čovjeka i neobičnu ne-filozofiju života na primjeru čudnovate „vampirske lignje iz pakla“. Nadilazeći antropocentrizam, Flusser iscrtava zajedničke evolucijske putanje čovjeka i Vampyroteuthisa dok prikazuje začudne sličnosti tih dvaju oblika života i fascinantnu biologiju vampirske lignje.

„U našim se tijelima nalazi ista osnovna struktura“, piše Flusser, „njezin metabolizam je i naš“. Posveta provokatorovu tekstu, Sasha Litvintseva i Beny Wagner u Bilateriji – inače podcarstvu dvostrano simetričnih životinja s potpunim probavnim traktom i odvojenim ustima od anusa – koriste Kleinovu bocu kao formu koja oslikava međuprostor između organizama i okoliša. Kleinova boca je matematički oblik koji, kao i Möbiusova traka, spaja unutrašnjost i vanjštinu, početak i kraj. U filmu je forma istodobno propusna posuda i ploha za projekciju niza pronađenih snimki. Organizmi i okoliši ucrtavaju se na zajednički metabolički put pri čemu se, uz ritmičko pulsiranje, unutrašnjost i vanjština neprestance preklapaju jedna u drugu. Negdje između usta i anusa, u središtu probavnog sustava, čovjek transformira svijet i samoga sebe putem hrane. „Stvarnost nisu organizmi ili okoliš“, tvrde autori, „Stvarnost je hrana“.

HD video, boja, zvuk:

Rad naručen za festival Berlin Atonal 2019.

Sasha Litvintseva (RU/UK)

Sasha Litvintseva je umjetnica, redateljica, autorica i istraživačica čija je umjetnička praksa smještena na tankoj liniji između primjetnog i izrecivog, organizma i okoliša, entropije i brojivosti, te na sjecištu medija, ekologije i povijesti znanosti. Trenutačno radi na dugoročnom projektu s Benyjem Wagnerom. Predstavljala je svoje radove diljem svijeta, na Institutu za suvremenu umjetnost u Londonu, u muzeju suvremene umjetnosti Berlinische Galerie u Berlinu, Muzeju suvremene umjetnosti u Chicagu, na Berlinaleu, Međunarodnom filmskom festival u Rotterdamu, festivalu Cinéma du Réel, u muzeju moderne umjetnosti MUMOK u Beču, Muzeju moderne umjetnosti u Moskvi, na festivalima Sonic Acts i Berlin Atonal i Venecijanskom bijenalu arhitekture. Predaje filmsku teoriju i praksu na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, a doktorirala je na području medijskih, komunikacijskih i kulturalnih studija na Fakultetu Goldsmiths u Londonu.

Kontakt: www.sashalitvintseva.com

Beny Wagner (DE)

Beny Wagner je umjetnik, redatelj, istraživač i pisac. U svom radu, koji seže od pokretnih slika i
teksta do instalacija i predavanja, stvara nelinearne priče smještene na pomičnim granicama
ljudskoga tijela. Istraživački obrađuje teme kao što su povijest metabolizma, poljoprivredna
proizvodnja, politika otpada i povijest čudovišta. Svoje je radove predstavljao na festivalima,
izložbama i konferencijama diljem svijeta uključujući Berlinale, Međunarodni filmski festival u
Rotterdamu, filmski muzej Eye u Amsterdamu, Haus der Kulturen der Welt u Berlinu i drugdje.
Objavio je članke u časopisima Artforum i Frieze i tekstove kod izdavača Valiz, Sonic Acts
Press itd. Doktorand je u Istraživačkoj grupi arheologije medija i tehnologije na Umjetničkoj školi
Winchester Sveučilišta u Southamptonu u suradnji s Centrom za istraživanje medija Sveučilišta
Bath Spa. Trenutačno radi kao viši predavač na Akademiji Gerrit Rietveld u Amsterdamu. Diplomirao je na Koledžu Bard 2008. godine, a radio je kao istraživač na Akademiji Jan van Eyck 2015. – 2016. godine.


Kontakt: https://www.benywagner.com