Tko je ubio svinju?

Radionica istražuje složeni psihološki odnos prema smrti te kombinira praktični i eksperimentalni pristup, učenje i zabavu kako bi se demistificirala znanost.

Tko je ubio svinju? jednodnevna je forenzička radionica za mlade. Tijekom radionice sudionici preuzimaju ulogu istražitelja ekipe za očevid i detektiva kako bi istražili slučaj ubojstva. Mjesto zločina; ostaci tijela, moguća oružja i skupina sumnjivaca uhvaćenih na mjestu zločina… različiti su faktori koji se trebaju pažljivo proučiti i analizirati kako bi se riješilo ubojstvo i ubojica priveo pravdi. Korištenjem profesionalnih kao i “uradi sam” alata, sudionici analiziraju mjesto zločina i životinjske ostatke kako bi prikupili neke dokaze. Nakon toga uče kako u “uradi sam” laboratoriju samostalno analizirati krv, kosu i dlaku, vlakna, otiske prstiju, pa čak i DNK, kako bi otkrili tko je od nekoliko sumnjivaca ubio nesretnu žrtvu. Radionica Tko je ubio svinju? povezana je s instalacijom Trenutak smrti postavljenom na Touch Me festivalu. Kao nastavak projekta Trenutak smrti, radionica istražuje složeni psihološki odnos prema smrti, strah od nepoznatoga i nepostojanja. Kombinira praktični i eksperimentalni pristup, učenje i zabavu kako bi se demistificirala znanost te pomogla razviti znatiželja i kreativnost mladih.

Autor: Gjino Šutić | biotweaker@gmail.com

Suradnice: Antonija Šakić, Tanja Minarik

Prijave za radionice na e-mail ili telefon: jelena@kontejner.org, 091/7203 963. Prijave primamo do 28.11.

Gjino Šutić (HR)

Gjino Šutić (HR, 1984.) inovator je, znanstvenik i postmoderni intermedijski umjetnik. Nakon studija biotehnologije na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, počeo je raditi kao samostalni znanstvenik sve do 2013., kada je osnovao Universal Research Institute UR. Odonda radi kao znanstvenik i ravnatelj u UR Institutu. Bavi se istraživanjima na različitim područjima prirodnih znanosti s posebnim fokusom na područja bioelektronike i biorobotike.

Skovao je termin biotweaking (poboljšavanje živih organizama ili njihovih dijelova kako bi se u potpunosti izrazio i iskoristio njihov puni potencijal) kako bi potpuno definirao svoju filozofiju i rad. Od 2012. izlaže svoje izume i inovacije na brojnim znanstvenim i umjetničkim izložbama i događanjima. Kao biohaker dizajnirao je i razvio brojne alate iz kućne radinosti. Osim razvijanja svojih izuma i inovacija, radi kao edukator u područjima biotweakinga i znanosti. Jedan je od osnivača Radione Makerspace, te član organizacije MENSA i mreže Hackteria.

biotweaker@gmail.com
biotweaking.com

Tanja Minarik (HR)

Tanja Minarik (HR, 1983.) je novomedijska umjetnica i stručnjakinja UR Instituta za nove medije i multimediju. Diplomirala je filmsku i video umjetnost na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Njezin stručni rad obuhvaća prakticiranje različitih aspekata video umjetnosti: video novinarstvo, video mapiranje, instalacije, snimanje filmova i editiranje. Izlagala je svoje radove na različitim izložbama i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je ULUPUH-a i Radione Makerspace, indie eksperimentalnog rock benda – Žen, pripadnica Pistolero kolektiva te članica Hipermedia A/V kolektiva. Trenutačno radi na magisteriju iz Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Antonija Šakić (HR)

Antonija Šakić (HR, 1986.) potpredsjednica je UR Instituta i stručnjakinja za biotehnologiju. Za vrijeme studija biotehnologije na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu radila je sa ICP spektrometrijom u Plivi d.o.o, TAPI laboratoriju za istraživanje i razvoj. Tijekom magisterija iz medicinske i farmaceutske biotehnologije bila je na projektu koji se bavio proizvodnjom rekombitantnih proteina na temelju isporuke gena u stanicama sisavaca, korištenjem transpozonskih sustava u Laboratoriju za staničnu biotehnologiju na École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL). Jedna je od suosnivača UR Instituta, gdje radi kao stručna konzultantica za brojne znanstvene i obrazovne projekte iz različitih područja prirodnih znanosti.

29/11/2017
—29/11/2014

11—13:30 h

Galerija Klovićevi dvori (Zagreb)