Obrnuta forenzika // Kako se riješiti trupla?

Tijekom radionice sudionici uče o glavnim faktorima istrage ubojstva te kako analizirati mjesto zločina.

Obrnuta forenzika // Kako se riješiti trupla? dvodnevna je radionica za odrasle. Tijekom radionice sudionici uče o glavnim faktorima istrage ubojstva te kako analizirati mjesto zločina. Korištenjem profesionalnih kao i “uradi sam” alata preuzimaju ulogu istražitelja ekipe za očevid i uče kako prikupiti dokaze; analizirati krv, kosu i dlaku, vlakna, otiske prstiju, pa čak i DNK – kako bi otkrili krivca za ubojstvo. Uz vježbanje forenzičkih tehnika sudionici eksperimentiraju s uništavanjem dokaza, kako bi vidjeli može li se počiniti “savršeni zločin”. Veliki dio radionice odnosi se na eksperimentiranje s rješavanjem trupla u potpuno kućnoj radinosti. Možemo li uništiti otiske prstiju, mrlje od krvi, te izliti truplo u kanalizaciju? Je li to imalo slično onome što vidimo na TV-u, ili nema s tim nikakve veze? Može li se prosječna osoba uspješno nositi sa psihološkim aspektima? Sudionici će eksperimentirati kako bi to otkrili, naravno nakon što potpišu izjavu da neće tu teoriju prakticirati kod kuće. Radionica Obrnuta forenzika // Kako se riješiti trupla? povezana je s instalacijom Trenutak smrti postavljenom na Touch Me festivalu. Kao nastavak projekta Trenutak smrti, radionica istražuje složeni psihološki odnos prema smrti, strah od nepoznatoga i nepostojanja. Kombinira praktični i eksperimentalni pristup, učenje i zabavu kako bi se demistificirala znanost.

autor: Gjino Šutić | biotweaker@gmail.com

suradnice: Antonija Šakić, Tanja Minarik

Prijave za radionice na e-mail ili telefon: jelena@kontejner.org, 091/7203 963. Prijave primamo do 28.11.

Gjino Šutić (HR)

Gjino Šutić (HR, 1984.) inovator je, znanstvenik i postmoderni intermedijski umjetnik. Nakon studija biotehnologije na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, počeo je raditi kao samostalni znanstvenik sve do 2013., kada je osnovao Universal Research Institute UR. Odonda radi kao znanstvenik i ravnatelj u UR Institutu. Bavi se istraživanjima na različitim područjima prirodnih znanosti s posebnim fokusom na područja bioelektronike i biorobotike.

Skovao je termin biotweaking (poboljšavanje živih organizama ili njihovih dijelova kako bi se u potpunosti izrazio i iskoristio njihov puni potencijal) kako bi potpuno definirao svoju filozofiju i rad. Od 2012. izlaže svoje izume i inovacije na brojnim znanstvenim i umjetničkim izložbama i događanjima. Kao biohaker dizajnirao je i razvio brojne alate iz kućne radinosti. Osim razvijanja svojih izuma i inovacija, radi kao edukator u područjima biotweakinga i znanosti. Jedan je od osnivača Radione Makerspace, te član organizacije MENSA i mreže Hackteria.

biotweaker@gmail.com
biotweaking.com

Tanja Minarik (HR)

Tanja Minarik (HR, 1983.) je novomedijska umjetnica i stručnjakinja UR Instituta za nove medije i multimediju. Diplomirala je filmsku i video umjetnost na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Njezin stručni rad obuhvaća prakticiranje različitih aspekata video umjetnosti: video novinarstvo, video mapiranje, instalacije, snimanje filmova i editiranje. Izlagala je svoje radove na različitim izložbama i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je ULUPUH-a i Radione Makerspace, indie eksperimentalnog rock benda – Žen, pripadnica Pistolero kolektiva te članica Hipermedia A/V kolektiva. Trenutačno radi na magisteriju iz Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Antonija Šakić (HR)

Antonija Šakić (HR, 1986.) potpredsjednica je UR Instituta i stručnjakinja za biotehnologiju. Za vrijeme studija biotehnologije na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu radila je sa ICP spektrometrijom u Plivi d.o.o, TAPI laboratoriju za istraživanje i razvoj. Tijekom magisterija iz medicinske i farmaceutske biotehnologije bila je na projektu koji se bavio proizvodnjom rekombitantnih proteina na temelju isporuke gena u stanicama sisavaca, korištenjem transpozonskih sustava u Laboratoriju za staničnu biotehnologiju na École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL). Jedna je od suosnivača UR Instituta, gdje radi kao stručna konzultantica za brojne znanstvene i obrazovne projekte iz različitih područja prirodnih znanosti.

29/11/2014
—30/11/2014

16—19 h

Galerija Klovićevi dvori (Zagreb)

Radionica se održava u subotu 29. i nedjelju 30.11., od 14:00 do 19:00 sati.