Kerstin Ergenzinger (DE) Studie zur Sehnzucht (Zagreb)

serija site-specific instalacija/skulptura započeta 2007. u suradnji s Thomom Laeppleom, 2017.

Studie zur Sehnsucht (Studija o čežnji/viđenju) nastala je u suradnji s Thomom Laeppleom, a predstavlja ansambl skulptura s reaktivnim sustavom povezanim s geofonom i seizmografom koji registriraju seizmičku aktivnost lokacije.

Podaci se bilježe u realnom vremenu te prevode u informacije koje određuju i stvaraju simulaciju pokreta instalacije koja je u konstantnoj mijeni. Realni podaci o vibracijama prikupljeni u realnom prostoru postaju vidljivi kroz pokrete skulptura čiji obrisi nalikuju planinama. Senzori koji prikupljaju seizmičke mikroimpulse u izložbenom prostoru i okolici, uključujući i ambijentalnu buku Zemlje, prenose podatke u sustav koji ih povezuje s pretprogramiranim pokretima. Sustav detektira i najmanji pomak uključujući i vibraciju poda uzrokovanu posjetiteljevom težinom i kretanjem kroz prostor.

Koncept čežnje na koji umjetnica aludira u naslovu djela povezan je s ljudskom percepcijom prirode i okoliša kao elemenata stabilnosti i nepromjenjivosti. Nostalgična ideja nepromjenjivosti odnosa između ljudskog bića i prirode proizlazi iz čežnje za stabilnošću. U svom se radu, koji je obilježen pokretom i vječnom promjenjivošću, Kerstin Ergenzinger bavi temama promjene i prividne stabilnosti svijeta u kojem živimo.

Kinetičke skulpture, sastavljene od elemenata koje umjetnica naziva „mašinama čežnje”, mogu se smatrati pseudoznanstvenim simulacijama okoliša. Oblici i proporcije koje nastaju u sklopu instalacije rezultat su ekstenzivnoga geografskog istraživanja koje je umjetnica provela tijekom dugih planinarskih tura, naknadne analize prirodnih proporcija planina na svojim crtežima te zatim formalnom i estetskom transformacijom u instalaciju.

Kerstin Ergenzinger (DE)

Kerstin Ergenzinger umjetnica je koja se bavi elektroničkom umjetnošću, skulpturom, instalacijom i grafikom. Njezini se radovi baziraju na pojmu percepcije, subliminalnih fenomena i procesa koji utječu na to kako osjećamo, kako se ponašamo i kako razmišljamo. Koristi se mašinama kao medijem i mjernim instrumentima kao načinom ispitivanja svijeta. Osim samostalnog rada sudjeluje i u mnogim kolaborativnim i istraživačkim projektima. Od studenog 2016. godine istraživačica je u centru Berlin Center for Advanced Studies (BAS) pri Umjetničkoj akademiji u Berlinu, gdje radi na dvogodišnjem projektu Ritmičke teksture. Ergenzinger je dobitnica mnogih nagrada uključujući i dotaciju fondacije Donje Saske za izvedbu djela za Edith-Russ-Haus for Media Art. Godine 2013. instalacija Rotes Rauschen nagrađena je nagradom VIDA 15.0 Award for International Research in Art and Artificial Life. Izlagala je samostalno i na grupnim međunarodnim izložbama, a neke od najnovijih uključuju: zeich(n)en, Kunstmuseum, Bonn, Njemačka; Acts of Orientation, Schering Stiftung, Berlin, Njemačka i A Tale of a Tub, Rotterdam, Nizozemska; unreal: The Algorithmic Present, House of Electronic Arts, Basel, Švicarska.

Kontakt: kerstin@nodegree.de
nodegree.de