13/05/2019

Device_art gostuje na 18. WRO bijenalu u Poljskoj

Hrvatska umjetnica Mirjana Vodopija i umjetnički duo Lightune.G predstavljaju naš festival Device_art na 18. WRO bijenalu za medijsku umjetnost u Wroclavu. Uvodna događanja će se održati od srijede 15. do petka 17. svibnja 2019., dok će program cjelokupnog bijenala trajati sve do prosinca.

Lightune.G: Lighterature Reading no 4

Nakon prošlogodišnjeg festivala Device_art 6.018: Strojevi nisu sami u Zagrebu, Splitu i Rijeci, Device_art festival gostuje na 18. WRO bijenalu za medijsku umjetnost u Wroclavu, Poljska. Mirjana Vodopija i Lightune.G (Miodrag Gladović i Bojan Gagić) predstavit će hrvatske device art tendencije na najvećem poljskom događanju u suvremenoj umjetnosti. WRO bijenale već dugi niz godina kontinuirano predstavlja najaktualnije projekte medijske umjetnosti na svjetskoj sceni, a temom „Ljudski utjecaj“ ove godine slavi i jubilarnih 30 godina postojanja.

Od sredine svibnja do kraja 2019. godine, WRO će kroz niz događaja istražiti složenost trenutnih odnosa između ljudskog i tehnološkog, s čovjekom kao inicijatorom, primateljem, a ponekad i žrtvom tih mutirajućih međuodnosa. Preko 100 umjetničkih radova prezentirat će temu ovogodišnjeg bijenala, a bit će prikazani projekti i radovi odabrani između više od 1.700 prijava iz cijelog svijeta.

Na dan otvorenja bijenala, u srijedu 15. svibnja 2019. hrvatski duo Lightune.G (Miodrag Gladović i Bojan Gagić) predstavit će se performansom Lighterature Reading na jednoj od 12 programskih lokacija nazvanoj Bakery, dok će se u petak 17. svibnja 2019. na lokaciji Nacionalnog foruma za glazbu održati posebno otvorenje instalacije Mirjane Vodopije pod nazivom Vibrirajući pejzaž. Na bijenalu će se predstaviti i umjetnički projekt Empathy Swarm - neantropomorfni društveni roj robota koji će u svojoj konačnoj fazi rezultirati rojem od 100 interaktivnih robota koji reagiraju na ljudske emocije. Autori ovog projekta su Adam Donovan (AU/AT) i Katrin Hochschuh (DE). Umjetnici su robote izrađivali tijekom KONTEJNER-ove tromjesečne EMAP rezidencije u Zagrebu.

Projekt podržali