04/03/2024

Instalacija "teleprisutan vjetar" Davida Bowena (US) u KONTEJNER-u

Otvorenje instalacije "teleprisutan vjetar" umjetnika Davida Bowena (US) održat će se u četvrtak, 7.3.2024. u 19h uz razgovor s umjetnikom. Izložba u KONTEJNER-u u Odranskoj 1/1, Zagreb otvorena je do 29.3.2024.

Fotografija: David Bowen / Tallieu Art Office. Vizualni identitet: Kuna Zlatica

Koristeći interakcije između prirodnih i mehaničkih sustava, David Bowen stvara jedinstvene odnose unutar svojih skulptura i instalacija. Pomoću robotike, posebno napravljenog softvera, senzora, teleprisustva i podataka, Bowen gradi uređaje i situacije koji komuniciraju s fizičkim, virtualnim i prirodnim svijetom. Njegove instalacije često istovremeno imaju ulogu promatrača i autora, pružajući ograničene i mehaničke perspektive dinamičnih situacija i živih sustava. Ovi uređaji i situacije stvaraju disonancu koja dovodi do nestalnih situacija podložnih mijeni i nepredvidivih ishoda. Fenomenološki rezultati ustvari su sinergija između prirodne forme ili funkcije, mehanizma i umjetnika.

Instalacija "teleprisutan vjetar" sastoji se od niza 126 mehaničkih uređaja koji se naginju po x/y osima, a povezani su s tankim osušenim stabljikama biljaka postavljenima u galeriji te osušenom stabljikom biljke spojenom na akcelerometar u eksterijeru. Gibanje vjetra uzrokuje njihanje stabljike na otvorenom. Akcelerometar detektira tu kretnju i prenosi je grupi uređaja u izložbenom prostoru. Na taj se način stabljike u KONTEJNER-ovom prostoru pomiču u stvarnom vremenu i u skladu sa strujanjem vjetra na otvorenom.

Senzor je postavljen na otvorenom, uz Laboratorij za vizualizaciju i digitalnu sliku Sveučilišta u Minnesoti. Tako se pojedinačne komponente instalacije kreću sinkronizirano kako bi simulirale smjer i intenzitet vjetra s druge strane svijeta. Dok prati i prikuplja podatke u stvarnom vremenu s ove udaljene lokacije, sustav prenosi fizički prikaz dinamičnih i fluidnih uvjeta okoline.

David Bowen (US) je umjetnik i edukator čiji su radovi predstavljeni na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u institucijama i na festivalima kao što su: ZKM Karlsruhe, Zaklada Telefónica Madrid, Eyebeam New York, Ars Electronica Linz, BOZAR Bruxelles, Znanstvena galerija Dublin, Itau Cultural u São Paulu, Centar za umjetnost i industrijsko stvaralaštvo LABoral u Gijónu, Izraelski muzej u Jeruzalemu, Muzej umjetnosti Cranbrook u Detroitu, Interkomunikacijski centar Tokio i Centar za suvremenu kulturu u Barceloni. Dvostruki je dobitnik stipendije McKnight Visual Artist, a osvojio je i nagrade poput Velike nagrade na Japanskom festivalu medijskih umjetnosti, Posebnog priznanja na festivalu Ars Electronica, treće nagrada na međunarodnom natječaju VIDA Umjetnost i umjetni život. Bowen je boravio na sljedećim umjetničkim rezidencijama: Autodesk Pier 9, Muzej suvremene umjetnosti The Mattress Factory, Muzej suvremene umjetnosti Massachusetts i rezidencijski program The Arctic Circle.
dwbowen.com

Organizacija: KONTEJNER
Kustosice: Ana Bedenko, Olga Majcen Linn
Tehnička realizacija: William Linn, Mihael Giba
Dizajn: kuna zlatica
Marketing i komunikacije: Jadrana Ćurković, Inesa Antić
Zahvala: Kersnikova institut (Galerija Kapelica)

  • Otvorenje 7.3.2024. u 19h uz razgovor s umjetnikom. Slobodan ulaz na otvorenje.
    Trajanje izložbe: 7.3. - 29.3.2024.
    Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 16 - 20h, subota 11 - 15h
    Ulaznice za izložbu: odrasli 3,00 €, učenici i studenti 2,00 €, obiteljska ulaznica 4 €, grupe (10 – 30 osoba) 1,00 € po osobi
    Slobodan ulaz: djeca do 12 godina; učenici umjetničkih gimnazija, škola primijenjene umjetnosti i dizajna; studenti povijesti umjetnosti, muzeologije, umjetničkih akademija i dizajna (uz predočenje studentske iskaznice); umirovljenici; članovi strukovnih udruga HDLU, ULUPUH, AICA, ICOM, HMD, DPUH (uz predočenje važeće iskaznice); predstavnici medija (uz predočenje važeće iskaznice); osobe s invaliditetom (uz predočenje važećeg dokumenta – iskaznice ili rješenja kojim se dokazuje invaliditet); nezaposlene osobe (uz predočenje potvrde HZZ-a)

Projekt podržali

Sponzori