23/04/2019

KONTEJNER na Science+art caffeu u Dubrovniku

U subotu, 27.4.2019. u konferencijskoj dvorani na otoku Lokrumu održava se Science+art caffe u organizaciji UR instituta. U svom novom izdanju ovaj je događaj posvećen našoj EMAP rezidenciji i radu "Utrobe" bio-art umjetnice Margherite Pevere kojeg kroz rezidenciju produciramo.

Ovogodišnji Science+art caffe našeg partnera - UR instituta - bazira se na prezentaciji istraživanja rada „Utrobe“, međunarodnog bio-art projekta umjetnice Margherite Pevere kojeg realiziramo kroz našu EMAP rezidenciju, te otvaranju javnog dijaloga i kritičkog osvrta o uporabi hormona za kontracepciju, njihova utjecaja na žensko tijelo (unutarnji ekosustav), kao i problemima i posljedicama otpuštanja istih u okoliš (vanjski ekosustav).

Program obuhvaća seriju prezentacija te okrugli stol na kojem će se povesti razgovor o hormonalnim i srodnim farmaceutskim polutantima koji nisu vidljivi okom pa često budu zanemareni. Radi se o polutantima koji se otpuštaju u morska i riječna staništa gdje utječu na ekosustave i narušavaju njihov osjetljivi ekvilibrij. Događaj želi potaknuti raspravu o problemu zaštite vrijednih resursa o kojima ovisi i sam gospodarstveni napredak, bioraznolikosti dubrovačkog područja te nedostatku novomedijske i progresivne umjetnosti u Dubrovačko-Neretvanskoj županiji. Science+art caffe želi potaknuti osviještenost građana o relevantnim izazovima suvremenog društva, potaknuti diskusiju o razvoju znanosti i tehnologije, rješavanju komunalnih problema te održivom razvoju društva.

Lokacija: konferencijska dvorana na otoku Lokrumu
Vrijeme: subota, 27. travnja 2019.

PROGRAM:

11:00-11:15 Prijem gostiju / upoznavanje s otokom Lokrumom
Ivica Grilec (HR), ravnatelj Rezervata prirode otoka Lokrum

11:15-11:35 Prezentacija biološko-umjetničkog međunarodnog projekta „Utrobe“:
Margherita Pevere (IT/DE), bio-art umjetnica i istraživačica

11:35-11:55 Prezentacija udruge KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse (Zagreb) i EU mreže EMAP-European Media Art Platform
Josipa Vukelić (HR), stručna suradnica/kustosica u KONTEJNER-u i projektni menadžer EMAP projekta u Hrvatskoj

11:55 – 12:15 prezentacija UR Instituta (HR) - neprofitnog instituta za primijenjena znanstvena istraživanja (Dubrovnik, Zagreb)
Gjino Šutić (HR), voditelj UR instituta

12:15 – 12:30 Pauza

12:30 – 13:15 Okrugli stol – diskusija o predstavljenim temama

Projekt podržali