05/10/2019

Projekt Kratki spoj i instalacija MI stroj na 12. Clubture Forumu

"MI stroj", interaktivna instalacija koja je nastala kroz naš projekt Kratki spoj, a istražuje pitanja strojne ekologije i viđenja stroja kao ravnopravnog člana okoline, otvorila je 12. Clubture Forum koji se održao u Zagrebu, od 9. do 11.10.2019.

Savez udruga Klubtura i Savez udruga Operacija grad pripremili su 12. Clubture Forum - tri dana javnog programa o pitanjima u nezavisnoj kulturi - a program je otvoren predstavljanjem instalacije "Mi stroj" i prvog ciklusa projekta Kratki spoj te izložbom plakata Foruma.

Projekt je inicijalno predstavljen u Galeriji Šira u prosincu 2018., a u njemu sudjeluju studenti Akademije likovnih umjetnosti, Fakulteta elektronike i računarstva te studenti Odsjeka za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Kratki spoj nastavak je edukativnih programa KONTEJNER-a, a nudi jednu alternativnu, kolaborativno usmjerenu formu studiranja (povijesti) umjetnosti, pristupa umjetničkoj stvaralačkoj produkciji te rada unutar umjetničke sfere i industrije. Tijekom projekta studenti su konceptualno osmislili vlastitu i produkcijski ostvarili interaktivni umjetnički rad koji je rezultirao izložbom u Galeriji Šira u Zagrebu.

Savez udruga Klubtura / mreža Clubture osnovana je 2002., a usmjerena je programskom povezivanju, podizanju javne vidljivosti, poticanju organizacijskog razvoja scene te jačanju njezina utjecaja na promjenu institucionalnog okvira u kojem djeluje. 12. Clubture forum Savez je organizirao u partnerstvu sa Savezom udruga Operacija grad i u suradnji sa sljedećim organizacijama: Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva (Zagreb), Liburnia Film Festival (Rijeka), KONTEJNER | Biro suvremene umjetničke prakse (Zagreb), Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade (Zagreb), Udruženje za razvoj kulture (Zagreb) i Autonomni kulturni centar (Zagreb).