KONTEJNER

Kontakt: Gundulićeva 35, 10000 Zagreb, Hrvatska / kontejner@kontejner.org / +385(0)15806255

Mi smo nevladina, neprofitna organizacija iz Zagreba osnovana 2002. godine pod nazivom KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse. Bavimo se kustoskim radom, produkcijom umjetničkih radova, organizacijom umjetničkih festivala i drugih vrsti događanja, edukacijom te teorijom. Područje interesa nam je progresivna suvremena umjetnost koja istražuje ulogu i značenje znanosti, tehnologije i tijela u društvu, a usmjerava se na relevantne fenomene današnjice, s posebnim fokusom na provokativne, fascinantne i intrigantne teme i pojave, kao i one koje društvo vidi kao tabu - poput užitka, fenomena vremena i energije, mentalnog zdravlja, manipulacije (ljudskom i umjetnom) inteligencijom i tamne tvari.

Do danas smo kustoski osmislili i organizirali preko 100 grupnih i samostalnih izložbi, performansa, predavanja, radionica i prezentacija međunarodnih i domaćih umjetnika, teoretičara, filozofa, znanstvenika, hakera, inovatora. Njegujući naročito međusektorske suradnje, kroz svoj rad povezujemo se s brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima - od lokalnih bolnica i medicinskih ustanova, do najvećih svjetskih znanstvenih laboratorija - a do sada smo projekte provodili u Europi, SAD-u, Kanadi, Japanu i Kini (Zagreb, London, San Francisco, Tokio, Montreal, Skopje, Prag, Beograd, Linz, Peking, Rijeka, Dubrovnik, Ljubljana i brojni drugi gradovi).

Glavni projekti i programi koje provodimo su: tematski festival Touch Me (od 2005.) posvećen vezama između tehnologije, znanosti i umjetnosti, Device-art (od 2004.) koji se bavi napravama i strojevima kao umjetničkim medijima i Ekstravagantna tijela (od 2007.) usmjerena propitivanju politika normaliteta u odnosu na ljudsko tijelo i um. Uz ove međunarodne trijenalne festivale, vodimo i program Galerije Močvara posvećen umjetnosti zvuka (od 2011.), provodimo interdisciplinarne edukacijske radionice za djecu i mlade u sklopu projekta LEM i ti! (od 2016.) te s devet međunarodnih partnera sudjelujemo u europskom projektu Future DiverCities (2016. - 2020.). Od prosinca 2017. godine, uz 10 europskih kulturnih institucija, član smo Europske platforme za medijsku umjetnost - EMAP. Rad domaćih suvremenih umjetnika kontinuirano podržavamo putem dvije produkcijske platforme: UradiSam_ARTLAB (od 2006.) i Sound Art Inkubator (od 2012.).