Marie Polakova (CZ), Jonathan Cremiuex (FI) MIMODEK

Instalacija, 2010.

U prirodi je sve što možemo vidjeti živo ili pak služi kao osnova za život. Drvo nije samo balvan zabijen u zemlju – drveće je skup složenih živih sustava koji su dio drugog složenog živog sustava, a to je šuma. Društvene strukture grada također funkcioniraju kao živi sustavi (te imaju svojstva koja su slična onima živih sustava koje pronalazimo u prirodi).

Međutim, iako su zamjetne sličnosti između tih dvaju okoliša, važne su i njihove razlike. U čemu je bit te razlike između prirodnoga svijeta i (urbanih) okoliša koje je stvorio čovjek? Što je “ono” što nam nedostaje u gradovima,a nalazimo to u prirodi? Navedeno pitanje nadahnulo je stvaranje MIMODEK-a, dinamičnog i interaktivnog sustava umjetnog života, koji se zasniva na načelima prirodnoga svijeta, ali “izrasta” iz tkiva grada. Poput živih sustava koje pronalazimo u prirodi, MIMODEK je povezan sa svojom okolinom. On je site-specific, određen jedinstvenim, lokalno uvjetovanim izvorima podataka te ponašanjem posjetitelja. Svaka instalacija razvija se u jedinstven virtualni“eko-sustav“ koji odražava svoju lokaciju. MIMODEK tako naglašava delikatni odnos ljudskih bića i njihova okoliša, kao i njihovu vezu s drugim živim bićima s kojima supostoje.

Marie Polakova (CZ)

Marie Poláková je umjetnica koju osobito zanimaju interdisciplinarni suradnički projekti gdje se različite discipline i znanja susreću s intuitivnom percepcijom i brojnim umjetničkim pristupima. Trenutno radi na magisteriju na području kultura sučelja (Kunstuniversität Linz, Austria), a diplomirala je umjetnost digitalnog ekrana na UCA u Farnhamu. Izlagala je i predstavljala svoje radove u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Češkoj, Finskoj, Austriji i Španjolskoj.

mimodek.medialab-prado.es
maruskapolakova@gmail.com,

Jonathan Cremiuex (FI)

Jonathan Cremieux je dizajner i programer kojega osobito zanimaju kreativno programiranje, generativna grafika, interaktivni dizajn i kompjuterska grafika. Magistrirao je na području novih medija (MediaLab Helsinki, Aalto University u Finskoj), a prije toga je studirao računalne znanosti (IUT2 u Grenobleu i FrNapier University u Edinburghu). Njegovi samostalni radovi rezultat su izučavanja prirodnih pojava, starih računalnih igara i promatranja interakcija u svakodnevnom životu.

jonathan.cremieux@gmail.com