23/9-1/10/2010

Miraikan - Nacionalni muzej nastajućih znanosti, SuperDeluxe, Sveučilište Waseda Toyama Campus (Tokio)

Device_art 3.010, predstavlja hrvatske, slovenske i japanske umjetnike, od kojih su neki već izlagali na proteklim Device_art izložbama.

Kad uguglate termin device art pojavljuju se uglavnom rezultati koji se odnose na Japan ili Hrvatsku. Razlog tome je to što je device art kao projekt osmišljen i iniciran u te dvije zemlje gotovo istodobno, 2004. godine, i to pod istim nazivom no s različitim konceptom, ciljevima, umjetničkim, kulturnim i povijesnim nasljeđem.

Hrvatski Device_art je trijenalna međunarodna izložba koju je pokrenuo kustoski tim KONTEJNER iz Zagreba, surađujući od samog početka sa slovenskom kustosicom Sandrom Sajovic. Termin „device art“ označava umjetničku produkciju utemeljenu na upotrebi analogne/digitalne, islužene/najsuvremenije tehnologije, a obuhvaća strojeve, naprave, uređaje. Riječ je o istraživačkom i komparativnom projektu s ciljem poticanja regionalne umjetničke scene na istraživanje umjetnosti i tehnologije, produciranje novih projekata, te prezentiranje i kontekstualiziranje regionalne produkcije u odnosu na svjetske smjernice.

Cilj prvog izdanja Device_arta 2004. bio je istražiti projekte na sjecištu umjetnosti, tehnologije i znanosti u Hrvatskoj i Sloveniji. Izložba je pokušala pozicionirati radove ne kao umjetničke high-tech forme, kao što to čine mnogi drugi festivali, već kao rezultat kreativnih tendencija, smještajući ih na granicu umjetnosti i dizajna, hakiranja gadgeta, itd. Od konceptualnih provokacija i inovativnih sučelja do uporabnih proizvoda i hakiranjaigračaka, ovako širok raspon projekata pomaže objasniti naš odnos prema tehnologiji te odnos tehnologije prema umjetnosti. Izdanje festivala iz 2006. godine, održano u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu i San Franciscu, nastavilo je s predstavljanjem regionalne umjetničke scene, uključujući i produkciju iz Srbije. Regionalna produkcija ovaj je put bila suprostavljena energičnoj kalifornijskoj robotičkoj umjetničkoj sceni. U sklopu Device_art-a 3.009 radovi hrvatskih i slovenskih umjetnika uspoređeni su s radovima japanske Device Art scene te s radovima mladih umjetnika, studenata japanskog IAMAS-a.

Ovogodišnje izdanje, Device_art 3.010, predstavlja hrvatske, slovenske i japanske umjetnike,od kojih su neki već izlagali na proteklim Device_art izložbama. Izloženi radovi su u većini slučajeva više orijentirani na koncepte nego na tehnologiju ili dizajn. Naglašene su tendencije prema hakiranju i ponovnoj upotrebi tehnologije, baš kao i duhovite, ironične pa čak i apsurdne karakteristike.