Navid Navab (IR/CA) tangibleFlux φ plenumorphic ∴ chaosmosis

Kinetička instalacija, 2018.

U potrazi za tajnama materije, na granici između popularne astrofizike i prirodne fantastike, tri mikrokozmosa orkestriraju osjetilni pristup fenomenološkoj pojavi reda koji nastaje iz kaosa. tangibleFlux φ plenumorphic ∴ chaosmosis je instalacija koja poziva sudionike na intimni susret s ontogenezom vitalnih uzoraka kroz spontano oblikovanje privremenih tekstura koje izrastaju iz materijalno-energetskih polja.

Istraženi u fizičkoj dimenziji kroz sile složenog harmoničkog gibanja, uzorci interakcije između magnetizma, gravitacije i svijetla nadilaze teorije složenosti i prelaze u plesnu improvizaciju kakvu možemo vidjeti samo u halucinacijama. Naposljetku, kinetički događaj otkriva kaotičnu stvarnost koja se transformira u ravnotežu: stvari koje rade… stvari koje traže minimalno energetsko stanje pod magnetskim tokom. Senzualno privlačan, prostorno konfuzan, temporalno uznemirujući, tangibleFlux sve uvlači u neposredni vibracijski odnos sa svojim vrtoglavim ritualom.

Svaki mikrokozmos sadrži jedinstvena ispreplitanja uzorka i nesigurnosti, orbitalne rezonance i topološke sličnosti, percepcije i oblike. Mikrokozmos br. 1, plenumeia, zaustavlja minijaturnu kuglu iznad nestabilnog magnetskog polja. Kugla leti, izvija se i okreće, ali se ne uspijeva stabilizirati, što vodi do spontane pojave hipnotičnih uzoraka. U poetskom skladu kaotično ponašanje kugle postaje zvučno i opipljivo, zbunjujući osjetila i ističući tijelo. Br. 2, plenumélliptique périgée, pokreće niz sferoida u intenzivan magnetski vrtlog. Eliptične teksture se pojavljuju i preobražavaju kako bi preživjele izazvane nestabilnosti… jaki pomaci na rubu kaosa prepuštaju se naizgled statičnoj snazi osnovne sferične rezonance atomskih topologija. Br. 3, plenumophileia, sadrži senzualnu močvaru praznina, krivina i oštrih valova gdje geste prevladavaju umjesto oblika: gdje je piksel lubrikant, arhitektura pelud, a predmeti tek uzbuđene nakupine u lokvi vremena.

Realizacija projekta:

Navid Navab: umjetničko vodstvo, dizajn, kompozicija, skulptura, programiranje, elektronika, tehnički dizajn i izrada
Umjetnik - keramičar (mikrokozmos br. 3): Marie Côté
Tehnička podrška: Evan Montpellier, Joseph Thibodeau
Savjetnici za dizajn: Garnet Willis, Tatev Yesayan
Izrađeno u suradnji sa: Studio Robocut (Montreal), SceneArt (Slovenija)
Istraživačka suradnja: Topological Media Lab
Ostvareno uz podršku: Canada Council for the Arts, Conseil des arts et des lettres du Québec, Concordia University

Navid Navab (IR/CA)

Navid Navab je medijski alkemičar, multidisciplinarni skladatelj, fono-menolog, perSonifier, tabletop kozmolog i gestureBender koji živi i radi u Montréalu. Zainteresiran za poetiku shizofonije, gesti i utjelovljenja, u svom radu istražuje dubinsku preobrazbu materije i povećanje njenih performativnih svojstava. Navid koristi geste, ritam i događaje iz svakodnevnog života kao temelj za komponiranje u stvarnom vremenu. Rezultat je poboljšana akustična poezija i slikarsko svijetlo koje čini improvizacijske pokrete i hod publike čarobnim. Navid trenutno vodi Topological Media Lab gdje koristi fenomenološke studije za kreiranje računalno stvorenih, začaranih ambijenata.

kontakt: navid.nav@gmail.com