Siniša Labrović (HR) Ljubav prema osmijehu

Performans, 2019

Osmijeh je univerzalni izraz koji u svim kulturama na svijetu ima isto značenje. Izražava radost, dobrohotnost, prijateljstvo. Istraživanja otkrivaju da osmijeh podiže razinu endorfina, enzima sličnog opijatima koji ublažavaju bolove i popravljaju raspoloženje, kao i serotonina koji djeluje kao antidepresiv. Osmijeh također "jača imunitet i oslobađa nas stresa". Znanstvenici u Švedskoj otkrili su i da je smijanje zarazno, ne možemo zadržati kontrolu mišića lica kad se netko smije u našoj blizini. Prema nekim istraživačima postoje dvije osnovne vrste osmijeha: ljubazni socijalni osmijesi i iskreni osmjesi. Neki su došli i do ovog zaključka: "...lažni osmijesi političara imaju suprotan učinak, u promatraču izazivaju dojam nepouzdanosti i licemjerja onoga tko se smije."

Britanski znanstvenici otkrili su da osmijeh djeteta ili slavne osobe može pružiti istu razinu moždane stimulacije kao dobitak od 16.000 funti, osmijeh voljene osobe ekvivalent je primanju 8 500 funti, a osmijeh prijatelja 145 funti. Psiholozi su otkrili da, čak i ako smo loše volje, možemo odmah podići razinu raspoloženja prisiljavajući se na osmijeh.

Rješenje nam je, očito, nadomak ruke, jednostavno, jeftino i univerzalno. Ne možemo za probleme kriviti nekog drugog ako se sami nismo spremni smijati po cijele dane.

Koprodukcija: KONTEJNER

Siniša Labrović (HR)

Siniša Labrović rođen je 1965. u Sinju. Godine 1997. diplomirao je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Vizualnim umjetnostima počeo se baviti 2000. godine. Prvu samostalnu izložbu imao je u Galeriji Otok u Dubrovniku. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, izvodio akcije i performanse, kao i urbane intervencije u Hrvatskoj, u Dubrovniku, Zagrebu, Zadru, Puli, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Poreču i inozemstvu, u Novom Sadu, Beogradu, Ljubljani, Grazu, Carlisleu, Reykjaviku, Regensburgu, Dundeeju, Istanbulu, Parizu, Kopenhagenu, Bruxellesu, Veneciji, Budimpešti, Berlinu, Dresdenu, Beču, Bratislavi, Pragu, New Yorku, San Sebastianu, Lodzu. U 2005. privukao je pažnju svjetskih medija (kao što su Reuters, BBC, Ansa, New York Post, Guardian, Times, NBC, ABC) svojim radom Stado.org ( Flock.org), u kojemu su ovce bile natjecateljice u reality showu. U 2007. godini za video Obiteljski dnevnik osvojio je treću otkupnu nagradu na prvo T-HT/MSU natječaju u Zagrebu. Ovo djelo je u stalnom postavu MSU-a.

Slobodna Dalmacija je performans Gloria izveden na splitskoj rivi proglasila jednim od pet najboljih kulturnih događaja u Dalmaciji tijekom 2007. godine. U 2010. godini na 16. Međunarodnom festivalu kazališta - PUF u Puli osvojio je nagradu Vjetar za izvedbu performansa Gloria. Radovi mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu, Umjetničke galerije u Dubrovniku, kao i u privatnim kolekcijama. Izlagao na 11. Istanbulskom bijenalu 2009. god. Predstavljao Hrvatsku na 13. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. god. zajedno s Pulskom grupom, Hrvoslavom Brkušić, Igorom Bezinovićem i Borisom Cvjetanovićem.

sinisa.labrovic@gmail.com