Branko Milisković (RS) Pjesma vojnika na straži (Lili Marlen Trećeg svjetskog rata)

Performans (trajanje 3 sata), u tijeku od 2011.

U radu Pjesma vojnika na straži (Lili Marlen Trećeg svjetskog rata) Branko Milisković naizgled utjelovljuje oboje, i mitsku junakinju iz pjesme, i vojnika koji ju je napisao. Hans Leip, njemački pjesnik i nastavnik, unovačen je i tijekom Prvog svjetskog rata borio se na istočnom frontu. Godine 1915. napisao je stihove pjesme pod nazivom “Djevojka pod uličnom svjetiljkom“ koja je kasnije, posebice za vrijeme Drugog svjetskog rata, postala iznimno popularna pod nazivom “Lili Marlen”. Tijekom nacističke okupacije Jugoslavije 1941. Radio Beograd pretvoren je u Soldatensender Belgrad, stanicu koja je emitirala zabavne programe za njemačke oružane snage. Ova osjećajna, melankolična i poprilično zavodljiva pjesma emitirala se svake večeri u 21:57, a popularna je bila s obje strane bojišnice. Za “Lili Marlen” se vjerovalo da bi mogla dovesti do individualnog i kolektivnog otpora vojnika na frontu, te je stoga više puta zabranjivana.

Branko Milisković autor je performansa koji sjedinjuju kabaret, operu, kazalište, fotografiju i film. Njegovi se radovi naslanjaju na povijesne, često političke, događaje i propituju osjećaj kolektivne ili univerzalne memorije. Pomoću konstrukta, to jest određenog lika, autor predstavlja prostor ispunjen poznatim osjećajima. Pjesma vojnika na straži (Lili Marlen Trećeg svjetskog rata) je performans koji se bavi mukotrpnim iščekivanjem povratka voljene osobe.

U praznoj sobi ja ću te čekati…spremno
Uđi tiho…zatvori vrata…priđi bliže
Predaj se mojoj pesmi…potpuno
Voli me

Branko Milisković (RS)

Branko Milisković (r. 1982., Beograd, Srbija) studirao je kiparstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mrđana Bajića. Studij je nastavio kao stipendist Vlade Kraljevine Nizozemske na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Den Haagu, diplomiravši na Odsjeku za 3D umjetnost 2009. godine. Magistarski studij završio je na Odsjeku za proširene medije, Hochschule für Bildende Künste u Hamburgu, u klasi prof. Jeanne Faust 2012. godine. Miliskovićev rad posvećen je performansima uživo, mono-operi, kabaretu, fotografiji i filmu. Izvodio je performanse na prestižnim međunarodnim i nacionalnim festivalima, izložbama i rezidencijama kao što su Reims Scènes d’Europe u Francuskoj, CSW/CoCA u Toruńu u Poljskoj; Filmski festival u Utrechtu i TENT Rotterdam; Nizozemski institut medijske umjetnosti u Amsterdamu u Nizozemskoj; autor je samostalnih produkcija u kazalištu Kampnagel u Hamburgu u Njemačkoj; Les Halles u Bruxellesu u Belgiji; G12HUB, u Beogradu; te u umjetničkom centru CIRCA art actuel u Montrealu u Kanadi; a nastupao je na događanjima kao što su LADA u Londonu, UK; YFV, Seattle, USA; 57. izdanje Oktobarskog salona u Beogradu; u Kulturnom centru Srbije u Parizu, ali i u Italiji, Austriji, Bugarskoj, Izraelu, Rusiji, Švicarskoj, Finskoj i Norveškoj. Radovi su mu uvršteni u knjigu Performance Art in Eastern Europe since 1960 autorice Dr. Amy Bryzgel.

Kontakt: milisskovic@gmail.com