Siniša Labrović (HR) Mens sana in corpore sano

Video instalacija, 2013.

Mens sana in corpore sano umjetnički je projekt koji se sastoji od dva dijela: sportskog natjecanja u četiri atletske discipline, po dvije za muškarce i žene, za čim slijedi četverokanalna videoinstalacija. Videoslikama pridruženi su i artefakti sa samog natjecanja.
Slavljenje čovjekovih fizičkih sposobnosti dio je gotovo svih poznatih kultura. Često se slavlje odvijalo kroz natjecanja, danas im najčešće pridajemo pridjev “sportska”. Najpoznatije su Olimpijske igre, porijeklom iz antičke Grčke, a “obnovljene” 1896. godine.

Atletika je jedna od temeljnih sportskih grana. Zbog sveobuhvatnosti zovu je “kraljicom sportova”, a služi kao temelj i za gotovo sve druge sportove. Prema Wikipediji, “atletskim vježbama stječe se fizička snaga, izdržljivost, brzina i okretnost, a učvršćuju se svojstva volje kao što su hrabrost, odlučnost i upornost”. Sport, posebno natjecateljski, znak je suvremene skoro pa opsjednutosti mladošću, natjecanjem, rekordima, a time i napretkom i pomicanjem granica, pobjedama (i porazima), pobjednicima (i gubitnicima). Uz to ide i kult tijela, zdravlja, maksimalizacije i optimalizacije, kao i sportske ikone i heroji, nacionalni i svjetski. Mediji! Slava! Novac!

I gdje su tu nalaze naše veteranke i veterani sa svojom starošću? Javno, gotovo nigdje, osim u nekom obljetničarskom prisjećanju.

Ne umišljamo si da ovaj projekt donosi preokret, sudbinski, medijski, bilo kakav, ali usuprot tome možemo se radovati. Staro tijelo čita se kao “propadanje” i “degeneracija”, a ne kao prirodan stadij ljudskog života kojemu pripada i radost, želja za potvrđivanjem i javnim priznanjem, kao i primjerena fizička snaga, hrabrost, mogućnost napretka, duhovno i fizičko dostojanstvo.
U krajnjem slučaju, nije cilj projekta slaviti bilo kakve i bilo čije uspjehe (naravno, niti ih umanjiti ili oduzeti), nego slaviti sam život i postojanje.

Važno je sudjelovati, a ne... a ne... a ne...a ne...

Oprostite, zaboravio sam.

produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Siniša Labrović (HR)

Siniša Labrović rođen je 1965. u Sinju. Godine 1997. diplomirao je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Vizualnim umjetnostima počeo se baviti 2000. godine. Prvu samostalnu izložbu imao je u Galeriji Otok u Dubrovniku. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, izvodio akcije i performanse, kao i urbane intervencije u Hrvatskoj, u Dubrovniku, Zagrebu, Zadru, Puli, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Poreču i inozemstvu, u Novom Sadu, Beogradu, Ljubljani, Grazu, Carlisleu, Reykjaviku, Regensburgu, Dundeeju, Istanbulu, Parizu, Kopenhagenu, Bruxellesu, Veneciji, Budimpešti, Berlinu, Dresdenu, Beču, Bratislavi, Pragu, New Yorku, San Sebastianu, Lodzu. U 2005. privukao je pažnju svjetskih medija (kao što su Reuters, BBC, Ansa, New York Post, Guardian, Times, NBC, ABC) svojim radom Stado.org ( Flock.org), u kojemu su ovce bile natjecateljice u reality showu. U 2007. godini za video Obiteljski dnevnik osvojio je treću otkupnu nagradu na prvo T-HT/MSU natječaju u Zagrebu. Ovo djelo je u stalnom postavu MSU-a.

Slobodna Dalmacija je performans Gloria izveden na splitskoj rivi proglasila jednim od pet najboljih kulturnih događaja u Dalmaciji tijekom 2007. godine. U 2010. godini na 16. Međunarodnom festivalu kazališta - PUF u Puli osvojio je nagradu Vjetar za izvedbu performansa Gloria. Radovi mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu, Umjetničke galerije u Dubrovniku, kao i u privatnim kolekcijama. Izlagao na 11. Istanbulskom bijenalu 2009. god. Predstavljao Hrvatsku na 13. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. god. zajedno s Pulskom grupom, Hrvoslavom Brkušić, Igorom Bezinovićem i Borisom Cvjetanovićem.

sinisa.labrovic@gmail.com