Stahl Stenslie (NO) Umjetnički pištolji – Kriminalna estetika

umjetnost kao naoružanje: performativne skulpture i 3D-printanje funkcionalnog oružja uživo, 2016.

Projekt Umjetnički pištolji kriminalan je i opak od početka do kraja. Protivno je zakonu izrađivati takve pištolje. Još je više protuzakonito koristiti ih. Iznimno je drsko koristiti ih na ljudskim metama. Ili u ime umjetnosti. Ali s druge strane, dobro izgledaju. Kriminalno dobro. Tko ih ne bi htio dobiti jeftino? Poput svakog zločina, i ovi pištolji imaju cijenu. Neovisno s koje strane pištolja stojite. Projekt prikazuje performativno printanje funkcionalnih pištolja uživo, produciranih u izložbenom prostorom na 3D printerima. Posjetitelji se mogu naoružati preuzimanjem besplatnih 3D modela s interneta za osobno printanje kod kuće. Bilo koji jeftini 3D printer se može koristiti. Za izložbu su osmišljena tri jedinstvena modela: I) The Croatian Special 38, II) The Belgrade Banja Luka Ballistic 32 i III) The Skopje Illegal 22. Dizajn pištolja je reprezentativan, a inspiriran je najvrjednijim nacionalnim simbolima. Umjetnički pištolji su otvorenog koda i mogu se preuzeti na www.artgun.me.

Napomena: privatna proizvodnja pištolja je ilegalna. Preuzimanjem, 3D printanjem i montažom bilo kojeg umjetničkog oružja, sudionik podliježe zakonima o vatrenom oružju države u kojoj su izrađeni pištolji.

3D modeliranje: Zane Cerpina

Stahl Stenslie (NO)

Stahl Stenslie je umjetnik, kustos i istraživač. Specijalizirao se za eksperimentalnu medijsku umjetnost i interaktivne instalacije. U svojim djelima usmjeren je na nedavne tehnološke razvoje, kao, na primjer, dodirnu komunikaciju na pametnim telefonima, somatske zvukovne ambijente i funkcionalno ubojito umjetničko oružje od jeftinog plastičnog materijala. Estetski gledano, njegova umjetnost i umjetnički izražaj usmjereni su na suprotstavljanje uobičajenom gledanju na svijet. Postavlja pitanja koja smo skloni izbjegavati ili pitanja na koja odgovore možemo naći u sjenama postojanja. Izlagao je i predavao na važnim međunarodnim događanjima (ISEA, DEAF, ArsElectronica, SIGGRAPH). Predstavljao je Norvešku na 5. bijenalu u Istanbulu, bio suorganizator 6. kiberkonferencije i osvojio Veliku nagradu Norveškog kulturnog vijeća. Vodio je brojne simpozije, poput ArsElectronica (NextSex), ArcArt i Oslo Lux (2013.) Doktorski rad posvetio je dodiru i tehnologijama (virtualtouch.wordpress.com), a trenutno predaje i bavi se istraživanjem kao redovni profesor na danskom Sveučilištu Aalborg, na Odsjeku za umjetnost i tehnologiju.

http://sexiatrics.wordpress.com/
stenslie@gmail.com