Ivar Roban Križić (HR), Bojan Krhlanko (SI) Performing Reflection

Koncert

O improvizaciji kao modusu ljudskog djelovanja i dalje postoje velike zablude. Zapadna misao improvizaciju često poistovjećuje s neorganiziranim rješenjima koja odlikuje privremenost i nestabilnost. Idealno ljudsko djelovanje počiva u domeni kontrole – onaj tko vlada svojim sposobnostima ne mora improvizirati. Iako možda težimo kontroli i stabilnosti, najčešće su te ideje idealizacija naše percipirane stvarnosti – svijet nije siguran i u tom smislu od nas zahtijeva stalne improvizacijske inpute. Samo ako prihvatimo nestabilnost našeg okruženja možemo se uspješno kretati nepouzdanim krajolikom stvarnosti koji je u stalnoj mijeni.

Možemo primijetiti dva važna aspekta improvizacije koji su u opreci s uvriježenom percepcijom o njoj:

1. Improvizacija je rezultat složenog sustava pripreme – U kontekstu glazbe to podjednako uključuje standardizirano glazbeno znanje i širu perspektivu kojom se pokušava usmjeriti svijest na određene meta-razine glazbenog djelovanja.
2. Improvizacija uključuje pravila – Improvizacija je djelovanje vezano uz određeni kontekst. U tom smislu, kao i svako djelovanje, improvizacija zahtijeva cilj.

Možemo zaključiti da je improvizacija također oblik kontroliranog djelovanja – kontrolirani gubitak kontrole. Uspješna improvizacija zahtijeva visoku razinu prilagodbe pravila i sposobnost kontinuiranog odgovaranja na niz neočekivanih okolnosti. Tijekom procesa improvizacije, izvođač se stalno prebacuje između stanja toka i stanja refleksije, u interakciji s okolinom i svojim unutarnjim kognitivnim postavkama.

Ivar Roban Križić (HR)

Ivar Roban Križić (*1990, Zagreb, Hrvatska) studirao je kontrabas na Odjelu za jazz u Grazu i trenutno stječe doktorat iz umjetničkog istraživanja na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču, s istraživanjem epistemologije slobodne improvizacije. Njegova umjetnička praksa obuhvaća raznolike međunarodne projekte koji se kreću od suvremenog jazza do eksperimentalne glazbe i slobodne improvizacije. Njegovo istraživanje bavi se pojmovima preplavljenosti, refleksije i glazbene spoznaje. Kroz svoje istraživanje promatra različita kognitivna stanja u kojima se izvođači nalaze tijekom improvizacije i istovremeno stvara izvedbene okvire koji omogućuju suživot glazbenih i refleksivnih aspekata unutar istog konteksta.

Bojan Krhlanko (SI)

Bojan Krhlanko studirao je na Austrijskom državnom konzervatoriju u Klagenfurtu u klasi prof. Ericha Bachträgla i Klemensa Marktla. Još tijekom studija surađivao je s renomiranim svjetskim jazzistima, a s grupom The Stroj redovito je nastupao u zemljama Europe i Azije. Trenutno je uključen u brojne projekte: Boštjan Simon, There Be Monsters, Brest, Igor Matkovič Quintet, Samo Šalamon Trio, Abstract Construction Collective, Bojan Krhlanko – Circle Of Pax. Krhlanko je vrlo kreativan glazbenik koji stalno istražuje sfere nečuvenog te je 2014. objavio album Pocket Music – Rise of The Androids u cijelosti nastao na pametnom telefonu. 2017. postaje i član legendarnog benda Laibach s kojim trenutno redovito nastupa diljem svijeta.