Andreja Kulunčić (HR) Zatvorena zbilja - embrio

interaktivna web instalacija

http://embryo.inet.hr

Rad je zasnovan na interaktivnoj igri na Internetu u kojoj igrači kreiraju virtualne embrije – vlastite virtualne potomke, birajući između različitih genetički određenih obilježja. Nastali embriji su izloženi u 'galeriji embrija', a svi podaci se pohranjuju u bazu podataka. Drugi dio rada sastoji se u komparaciji društva virtualnih ljudi stvorenih od posjetitelja, sa stanovnicima 'stvarnog' suvremenog društva. Tijekom prvih šest mjeseci trajanja projekta organizirane su također prezentacije i rasprave na temu kloniranja i genetskog inženjeringa (Centar za ženske studije Zagreb, Filozofski fakultet Zagreb, klub Palach Rijeka, Prirodoslovno matematički fakultet Zagreb, galerija Otok Dubrovnik, Mirovni studiji Zagreb).

Potom su rezultati projekta prezentirani na izložbi u galeriji Miroslav Kraljević (travanj 2000.). Rad je nastavljen na večerima 'pro i kontra' razgovora i predavanja o primjeni genetskog inženjerstva na ljude. Namjera je bila rasvijetliti problem iz različitih aspekta uz pomoć eminentnih stručnjaka iz prirodnih i društvenih znanosti. Izložba je bila zamišljena kao aktivni radni prostor u kojem su prezentirani materijali – statistike, knjige, video snimke predavanja i rasprava, CD-ROM i Internet stranica - dostupni posjetiteljima na istraživanje.

autori: Andreja Kulunčić (vizualna umjetnica, voditeljica i koncept projekta) / Trudy Lane (dizajnerica) / Gabrijela Sabol (sociologinja) / Matija Puzar (programer) / Ivo Martinović (fotograf)

Andreja Kulunčić (HR)

Andreja Kulunčić vizualna je umjetnica, rođena 1968. Godine 1992. diplomirala je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu, odsjek kiparstva. Od 1992. do 1994. nastavlja studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Budimpešti. Sudjelovala je na značajnim međunarodnim izložbama poput: Documenta11 (Kassel, Njemačka), Manifesta 4 (Frankfurt/Main, Njemačka), 8. Istanbulski Bijenale (Turska), The American Effect (Whitney muzej američke umjetnosti, New York), Bijenale u Liverpoolu (UK), Day Labor (P.S.1, New York) i dr.
Značajnije stipendije: Art in General (New York ), Walker Art Center (Minneapolis), Artspace (Sydney), u sklopu 10. trienala Indije (Jaipur). Živi u Zagrebu, gdje je docentica na Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjek za animirani film i nove medije.