Foto: Silvija Dogan

U sklopu međunarodnog projekta Re-Imagine Europe, KONTEJNER je predstavio novi edukativni program iz područja suvremenog zvuka i tehnologije: višekanalne elektronike i prostorno-zvučnog stvaralaštva. Radionicu je vodio inženjer elektroakustike i umjetnik Miodrag Gladović, koji je za cilj imao polaznicima pružiti teoretska znanja i praktično iskustvo rada u višekanalnim zvučničkim sistemima. Radionica je bila namijenjena osobama koje imaju određena predznanja i iskustvo u području elektroničke glazbe: umjetnicima zvuka, glazbenicima i skladateljima elektroničarima, inženjerima i oblikovateljima zvuka kao i drugim umjetnicima koji raspolažu osnovnim znanjima i pojmovima iz područja elektroničke glazbe, imaju interes za prostornost zvuka i nove tehnologije te želju za stvaranjem trodimenzionalnih zvučnih okoliša.

Radionica je započela zajedničkim postavljanjem višekanalnog zvučničkog sistema - polaznici radionice pod vodstvom inženjera Miodraga Gladovića postavili su središnji 8.4 sistem za oktofoniju i ambisonik zvučno okruženje. Dodatno je postavljeno i 8 paraboličkih usmjerenih zvučnika te set frontalno postavljenih različitih zvučnika koji funkcioniraju kao ansambl zvučnika, slično orkestru zvučnika - akuzmoniju. Program je obuhvatio dva dana teorije – potrebna teorijska znanja iz fizike i akustike – širenje zvuka kroz prostor, reprodukcija zvuka putem zvučnika i kompleksnijih zvučničkih sistema kao i upoznavanje sa softverima za višekanalnu difuziju – uvod u raspoložive softverske alate: open source (Pure Data, SuperCollider, Ambisonic Toolkit) i komercijalnije softvere te razlike u pristupima.

Praktični dio radionice odnosio se na rad u kompleksnom višekanalnom zvučničkom sistemu: difuzija elektroničkog zvuka u 8.4 sistemu i stvaranje trodimenzionalnog zvučnog okoliša, upotreba usmjerenih paraboličkih zvučnika, upotreba frontalnog ansambla zvučnika, snimanje vanjskog zvučnog ambijenta pomoću ambisonik mikrofona te reprodukcija field-recorded materijala, ali i sintetički generiranih materijala u postavljenom ambisonik sistemu.

Sukladno epidemiološkoj situaciji radionica je završila interno među polaznicima.

U projektu su sudjelovali: Alex Brajković, Andro Giunio, Davor Sanvincenti, Dora Fodor , Hrvoje Pelicarić, Ivona Eterović, Josip Pino Ivančić i Nenad Kovačić.

Miodrag Gladović (HR)

Miodrag Gladović je diplomirani inženjer elektroakustike, glazbenik i multimedijalni umjetnik. Već je godinama izuzetno aktivan na suvremenoj umjetničkoj sceni, bilo kao član umjetničkog dvojca Lightune.G s Bojanom Gagićem, bilo samostalno, a svojim radom, inženjerskim znanjem i izuzetnom kreativnošću kontinuirano doprinosi inovativnosti projekata u kojima sudjeluje. Kombinacija punk pristupa i DIY etike, dva desetljeća dugo glazbeničko iskustvo u stilski različitim bendovima i projektima, inkorporiranje i korištenje novih tehnologija u umjetničkom radu, senzibilitet za suvremenu glazbu i umjetnost ― sve su to razlozi zbog kojih je Gladović postao jedno od najprominentnijih imena suvremene scene, ponajprije eksperimentalne i improvizatorske glazbene, ali i drugih inovativnih suvremenih umjetničkih praksi.

jomiajjomi@gmail.com

Projekt podržali