Yann Deval (FR/BE), Mathieu Pradat (FR), Adelin Schweitzer (FR), Isjtar Vandebroeck (BE) Panel "Umjetničke prakse u novom proširenom polju"

Yann Deval (BE), Mathieu Pradat (FR), Adelin Schweitzer (FR), Isjtar Vandebroeck (CREW, BE); moderator: Lucía García (iMAL, ES/BE)

Yann Deval (FR/BE)

Nakon studija povijesti filma na sveučilištu La Sorbonne u Parizu i studija montaže i audio-vizualne postprodukcije u Cannesu, Yann Deval se 2006. godine preselio u Belgiju gdje se nastavio razvijati kao interaktivni dizajner, dizajner pokreta i glazbeni skladatelj na relaciji između Genta i Bruxellesa.
U sklopu umjetničkog kolektiva REANIMATION radi za filmsku industriju (Mood Indigo Michela Gondryja), te stvara kratke filmove za The New York Times, dokumentarce za Arte itd.
Surežirao je performans virtualne stvarnosti IMMERSIO koji je spoj glazbe uživo (klarinet) i digitalne umjetnosti, a izveden je na manifestacijama kao što su SAT Montreal, ADAF Festival digitalne umjetnosti u Ateni i drugdje.
Surežirao je ATLAS (koncept / programiranje / dizajn / glazba), iskustvo proširene stvarnosti za Hololens i virtualnu stvarnost. ATLAS je predstavljen na festivalu Ars Electronica, IRCAM Centre-Pompidou u Parizu i imao je više od 30 prikaza/performansa diljem svijeta.

Mathieu Pradat (FR)

Mathieu Pradat je redatelj i arhitekt koji djeluje u području virtualne stvarnosti i filma. Njegova se praksa bazira na sve opsežnijoj interakciji između virtualnog i stvarnog svijeta, kao područja koja sadrže priče i emocije. Istražuje kako linearne tako i interaktivne narativne oblike. Njegovi projekti (Proxima, Lutajuće močvare, Pas, Twist again u Lourdesu) odabrani su za prikazivanje na brojnim festivalima, uključujući Mostru u Veneciji – Venice Virtual Reality, GIFF (Međunarodni filmski festival u Ženevi), B3 (Bijenale u Frankfurtu) i Filmski festival u Locarnu – La Rotonda. Predaje na Sveučilištu Paul-Valéry Montpellier 3 i u srednjim školama. Dobitnik je rezidencije Villa Albertine 2022. i od 2022. je član Open Documentary Laba na MIT-ju. Godine 2010. osnovao je La prairie productions, tvrtku za produkciju sadržaja i filmova.

mathieupradat.com

Adelin Schweitzer (FR)

Rođen 1978. godine, Adelin Schweitzer živi i radi u Marseilleu. Diplomirao je na Umjetničkom koledžu u Aix-en-Provenceu 2004. i otada gradi polimorfnu umjetničku karijeru na raskrižju između imerzivnih performansa, audiovizualnih eksperimenata i novih tehnologija. Schweitzer djeluje u duhu avangardnih praksa umjetnika kao što su Rimini Protokoll, Tinguely, Mark Pauline iz S.R.L. i Stelarc. Nadahnjujući se znanstveno-fantastičnim vizualima i kognitivnom znanošću, postepeno je oblikovao obrise jedinstvenog i dalekovidnog svijeta. Godine 2015. osnovao je deletere, produkcijski i transmedijski eksperimentalni laboratorij sa sjedištem u Marseilleu. Sada kao umjetnik povezan s deletereom nastavlja svoje istraživanje o tehnološkom usporavanju, tehno-šamanizmu i iskustvenoj umjetnosti.

deletere.org

Isjtar Vandebroeck (BE)

Isjtar Vandebroeck radi kao medijski umjetnik, istraživač i izvođač. Kao autohtoni pripadnik prve generacije digitalnih umjetnika, računalo mu služi kao dlijeto, kamen i ogledalo. Ističe se transdisciplinarnim radovima koji spajaju umjetnost, znanost i tehnologiju. Tijekom godina preusmjerio se iz sfere zvučnog u vizualnu. Značajni kolektivi u kojima je sudjelovao uključuju OKNO, Society of Algorithm i ATK!
Od 2019. dio je kolektiva CREW. CREW je međunarodni tim istraživača, izvođača, tehnologa, dramaturga, glazbenika, programera, pisaca i dizajnera čiju okosnicu čine dva umjetnika: Eric Joris i Isjtar Vandebroeck. Kao umjetnička družina koja nadilazi granice umjetnosti, znanosti i tehnologije, CREW nastavlja postavljati jednostavno pitanje o tome kako nas tehnologija mijenja. Imerzivni performans idealan je medij za istraživanje te teme: gledatelje uranjaju u drugačiji svijet i komuniciraju s njima (ne)ovdje i (ne)sada.

crew.brussels