Florian Weigl (NL), Nicol Colga (Pl/NL), Pedro Gil Farias (PT/NL), Eva Iszoro (PL/ES), Marlot Meyer (NL), Rebecca Merlic (AT), Hugo Pilate (FR/US), Leo Scarin (IT/NL), Calin Segal (RO/FR), Leon van Oldenborgh (NL) Panel "Realities in Transition – proširena stvarnost za umjetnike u usponu"

Nicol Colga (PL/NL), Pedro Gil Farias (PT/NL), Eva Iszoro (PL/ES), Rebecca Merlic (AT), Marlot Meyer (NL), Hugo Pilate (FR/US), Leo Scarin (IT/NL), Calin Segal (RO/FR), Leon van Oldenborgh (NL); moderator: Florian Weigl (V2_, NL)

Florian Weigl (NL)

Florian Weigl je kustos u V2_, Lab for the Unstable Media u Rotterdamu. Kao kustos i istraživač zanima se za umjetnost i suvremenu tehnologiju koja sagledava društvo, i surađuje s umjetnicima u razvoju kritičkog dijaloga, umjetničkog promišljanja i istraživanja usmjerenog na praksu. Kustoskom timu pridružio se 2015., a radi na predstavljanju i koprodukciji radova i istraživanja. Kustoski projekti centra V2_ uključuju seriju eksperimenta uživo 3×3 koju je Weigl pokrenuo, grupne izložbe Predstava je gotova (2016., sa Sarah Cook), Skroviti promatrači (2019., UNArt Center u Šangaju, s Iris Long), Intiman promatranja (2020. u Ermida Of São Roque, Tavira), Mariti znači brinuti (2020.), Razumna sumnja (2021., s Vincentom van Velsenom), VODOVOD (2022.) i Postajanje geološkim (2022., s Martinom Howseom); samostalni projekti i izložbe: Operacija Iskreni glas umjetnika Jonasa Lunda (2018), Fizička ritam mašina Philipa Vermeulena (2017. na festivalu Ars Electronica, 2018. u V2_), Nestali pogledi Marnixa de Nijsa (2019.), Pareidolia dvojca Driessens i Verstappen (2020), samostalna izložba Johannesa Langkampa Praćenje sunca (2019.), kao i izvedba INTONA Rekreirano ansambla DNK (2021.), te serija javnih događanja centra V2_ pod nazivom Test_Lab.

Nicol Colga (Pl/NL)

Nicol Colga je dizajnerica i pripovjedačica usmjerena na alate proširene stvarnosti. Colga spaja 2D i 3D svjetove kako bi stvorila imerzivne narative koji potiču važne razgovore. Njezin je cilj istražiti nepresušnu kreativnost u sferi pripovijedanja u proširenoj stvarnosti. Nicol Colga je jedna od suosnivačica kolektiva Studio Comrades.

nicolcolga.com

Pedro Gil Farias (PT/NL)

Pedro Gil Farias je portugalski multidisciplinarni istraživač, umjetnik i dizajner koji trenutno živi u Rotterdamu. Njegova praksa temelji se na participativnim i kritičkim pristupima dizajnu, etnografiji dizajna, kreativnoj subverziji i uradi sam tehnikama/amaterizmu, s fokusom na uporabu analognih i digitalnih medija za istraživanje praksi zajedništva, kreativnog prisvajanja i sudjelovanja u gradovima i javnom prostoru.

pedrogilfarias.com

Eva Iszoro (PL/ES)

Eva Iszoro stekla je doktorat iz područja arhitekture, a uz to je modna dizajnerica, vizualna umjetnica, predavačica i istraživačica u području eksperimentalnog rezanja uzoraka i virtualne stvarnosti. Autorica je projekta Accidental Cutting, nove metode eksperimentalnog dizajna i krojenja uzoraka usmjerene na stvaranje do sada nepostojećih originalnih volumena, uz pomoć apstraktnih, nasumičnih i slučajnih rezova i uzoraka. Iszoro je i osnivačica istoimene modne marke. Njezina doktorska disertacija Izravne metode kreativnog rezanja uzoraka – pedagogija i eksperimentiranje nagrađena je priznanjem za izvanrednu doktorsku tezu Politehničkog sveučilišta u Madridu. Od 2020., Eva Iszoro istražuje virtualnu stvarnost kao sredstvo stvaranja i komunikacije kroz modu, kao i generiranja virtualnih tekstilnih umjetničkih djela koja dovode do neočekivanih skulpturalnih volumena i prostora u pokretu. Iszoro spaja svoju profesionalnu praksu predstavljanja virtualnih kolekcija modnog branda Accidental Cutting na Londonskom tjednu mode i stvaranje digitalne umjetnosti, s akademskom praksom na Sveučilištu Rey Juan Carlos i Školi dizajna u Madridu.

accidentalcutting.com

Marlot Meyer (NL)

Marlot Meyer je inter(aktivno--net(ska) – multi(medijsko-disciplinarna) umjetnica koja tehnologiju koristi kao sredstvo za infiltriranje, ispitivanje i rekonstrukciju znanja usađenog u našim tijelima i kulturama, strukturama i značenjima što smo ih stvorili oko njega. Time ruši barijere i binarne opreke i nadvladava problematične ideje o zasebnosti nas samih i drugosti.

marlotmeyer.com

Rebecca Merlic (AT)

Rebecca Merlic (1989.) je europska digitalna umjetnica, arhitektica i autorica eksperimentalnih filmova. Na njezin rad snažno utječu alternativna društva i odstupanja od socioekonomskih normi, kao i novi oblici umjetničke i arhitektonske proizvodnje koja se služi novim tehnologijama. Dobitnica je nagrade Marianne.von.Willemer za digitalne medije 2020. i posebnog priznanja nagrade Ars Electronica u kategoriji nove animacije 2023., a trenutno radi na projektu GLITCHBODIES VR.

rebeccamerlic.myportfolio.com

Hugo Pilate (FR/US)

Hugo Pilate je franko-američki dizajner specijaliziran za stvaranje suradničkih iskustava, a fasciniraju ga prošlost, sadašnjost i budućnost stvaranja gradova.

hugopilate.com

Leo Scarin (IT/NL)

Leo Scarin je umjetnik, dizajner i tehnolog koji živi u Nizozemskoj. U svojoj umjetničkoj praksi, Scarin kroz interaktivne i imerzivne instalacije istražuje društveni, politički, a sve više i ekološki učinak digitalne kulture. Radovi su mu predstavljeni na festivalima i u institucijama u Nizozemskoj. Predaje na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji (KABK) u Haagu te na AKI-ju u Enschedeu. Od 2022. dio je inicijative RGBdog, kreativnog studija za humanu tehnologiju koji provodi projekte temeljene na zajednici, kao što su filmovi, publikacije i obrazovni konteksti. Redovito uživo kurira programe o vizualnoj umjetnosti za nizozemsku trgovinu vinila 3345.

leoscarin.com

Calin Segal (RO/FR)

Calin Segal je računalni dizajner, poznat po radu u području generativnih sustava. Iako ga je u početku privlačilo područje arhitekture, kasnije se okrenuo intrigantnom svijetu interaktivne i generativne umjetnosti. Svoj kreativni izričaj pronašao je kroz digitalne alate, ucrtavajući prepoznatljiv put koji neprimjetno spaja umjetnost s tehnologijom.
Segal zalazi u neistražena umjetnička područja zahvaljujući širokom spektru vještina kao što su tradicionalni dizajn, ručni rad, te napredno programiranje i 3D modeliranje. Njegov rad istražuje neodoljivu ravnotežu između kontrole i nepredvidivosti, služeći se matematičkim modelima i algoritmima za stvaranje dinamičnih i promjenjivih kompozicija. Iako je tek u ranoj fazi karijere, ostvario je značajne projekte poput interaktivnog paviljona Digitalna mentalna transpozicija, Put u raj i VR putovanja Planet L.E.V. Nedavno je izabran za sudjelovanje na prestižnoj rezidenciji S+T+Arts Voxjet 2023. i rezidenciji Realities in Transition u V2_, Lab for the Unstable Media u Rotterdamu.

Leon van Oldenborgh (NL)

Leon van Oldenborgh je novomedijski umjetnik koji živi i radi u Utrechtu, Nizozemska. Van Oldenborgh stvara kako fizička tako i digitalna interaktivna iskustva koja korisnike zaigrano potiču na razmišljanje o vlastitim rutinskim interakcijama s tehnologijom, drugim ljudima i okolinom. Svoje vještine dizajniranja igara i interakcija koristi za kreiranje iskustava koja simuliraju i nalikuju na osmišljene sustave koje svakodnevno koristimo i koji utječu na naš način života. Često cilj njegova rada nije prenijeti vlastitu perspektivu, već potaknuti misaone procese korisnika, kako bi oni mogli razviti vlastiti stav o određenoj temi.

leonvanoldenborgh.nl