Antonio Kutleša Meat Flower

Instalacija, 2020.

Projekt istražuje alternative uzgoju bilja kao rješenje za prirodnu modifikaciju njihova okusa i teksture. Započet prije tri godine, projekt je proizašao iz jednostavne činjenice da umjetnik, kao i mnogi, ne podnosi okus voća i povrća. Nakon niza eksperimenata s mogućnostima manipulacije prirodnih procesa rasta rajčice ponuđen je novi proizvod: Meat Flower.

Meat Flower nastao je kontroliranim uzgojem rajčica (Romello proizvođača Kiepenkerl i Cherry Tomato proizvođača Royal Seeds). Prilikom rasta biljka rajčice sustavom korijenja crpi hranjive tvari potrebne za uspješan razvoj ploda. U određenom se trenutku biljka premješta iz zemlje u sustav napajanja koji ju izlaže hranjivim tvarima, a omogućava i unos stranog sastava. Tekući sastav umjetnog podrijetla pridodaje se postepeno, pojačavajući dozu s rastom biljke. S vremenom plod je u sebe uveo te nove tvari – rajčica preuzima okus pečene piletine. Umjetan okus dolazi u svim varijacijama: pohana, pečena, kuhana piletina, škampi, hobotnica. Nova rajčica ipak još nije doživjela potpunu transformaciju. Ova rajčica izmijenjenog okusa još je uvijek istog izgleda i teksture. Vizualne karakteristike i tekstura hrane usko su vezane za naš doživljaj okusa, stoga Meat Flower pomoću tehnologije 3D printanja poprima i novi oblik.

Printani kalupi modelirani su kako bi replicirali izvorni doživljaj umjetnog okusa. Transformacija je potpuna, Meat Flower rajčica bez GMO-a spremna je za konzumaciju. Ovaj hibrid voće-povrće-meso prirodno je rješenje koje svatko može replicirati u svom domu. Uslast!

Produkcija: KONTEJNER I biro suvremene umjetničke prakse

Antonio Kutleša

Antonio Kutleša rođen je u Zagrebu, gdje 2008. godine upisuje preddiplomski sveučilišni studij likovne kulture. Preddiplomski studij završava s pohvalama ALU-a za uspješan rad tijekom akademske godine 2014./15. Iste godine upisuje diplomski sveučilišni studij likovne kulture s glavnim umjetničkim predmetom Grafika i primijenjena grafika u klasi profesorice Ines Krasić. U rujnu 2018. godine diplomirao je s Nagradom Akademskog vijeća Akademije likovnih umjetnosti najuspješnijim diplomantima, stekavši zvanje magistra edukacije likovne kulture. Godine 2018. u suradnji s kolegom, studentom povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta, Juricom Mlinarcem pobjeđuje na natječaju „A4 prvo izdanje“. Radi kao profesor Crtanja i slikanja u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna te kao vanjski suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti.