Špela Petrič (SI) Institut za neprimjetne jezike: Čitanje s usana

Instalacija, 2019.

Časopis Science nedavno je objavio članak u kojem znanstvenici opisuju prvu smislenu razmjenu između stabla fikusa i čovjeka koja bi se u širem smislu mogla nazvati razgovorom. Taj je precizno osmišljeni eksperiment iziskivao iznimno strpljenje i potpunu predanost s obje strane jer su tijekom eksperimenta koji je trajao 18 godina (2021.–39.) stablo fikusa i čovjek morali iznaći zajednički semiotički sustav.

Poput drugih biljaka, fikusi (Ficus benjamina) prate količinu vode koju unose putem korijenja otvarajući i zatvarajući stome na svojim listovima. Na svakom listu nalazi se na tisuće “majušnih usta”, odnosno stoma. Lingvistkinja i poliglotkinja Mi Yu zapitala se bi li bilo moguće čitati sa stoma na sličan način kao što gluhi čitaju s usana, te tako s mladim fikusom uspostaviti osnovni sustav komunikacijskih znakova.

Koristeći se Pavlovljevim uvjetovanjem, Mi Yu je tijekom četiri godine fikus učila osnovnim znakovima za „više“, „manje“ i „stani“. Fikus bi otvorio svoja ústā, a ona bi odgovorila svjetlosnim signalom. Ako bi, uslijed nagle promjene, biljka odbacila lišće, kao što fikusi često čine, novo bi se lišće sjećalo dogovorenih znakova. Tijekom idućih deset godina, svjetlosne signale i putem stoma usavršili su do te mjere da se može reći da se radilo o prvom zabilježenom razgovoru između biljke i čovjeka.

Institut za neprimjetne jezike: Čitanje s usana je pokušaj rekreiranja tog eksperimenta.

Programiranje i integriranje senzora: Bart Peeters

Programiranje kompjuterskog vida: Klara Nosan, Tim Oblak

Stručni savjetnici: Luka Šajn, Žiga Emeršič, Miha Turšič

Tehnička izvedba: Scenart, d.o.o.

Posebne zahvale: Fakultet računarstva i informatike Sveučilišta u Ljubljani i Waag, NZ Projekt je dio programa European ARTificial Intelligence Lab.

Projekt je sufinanciran sredstvima: Programa Kreativna Europa Europske unije, Ministarstva kulture Republike Slovenije, Odjela za kulturu Grada Ljubljane.

Špela Petrič (SI)

Špela Petrič je slovenska umjetnica koja djeluje u polju novih medija, dok se ranije bavila istraživačkim znanstvenim radom. Živi i radi na relaciji između Ljubljane i Amsterdama. Njezina umjetnička praksa obuhvaća različite oblike živog svijeta i predstavlja spoj prirodnih znanosti, wet media i performansa. Njezini umjetnički eksperimenti uprizoruju neobične međuodnose, razotkrivajući ontološke i epistemološke temelje naših tehnoloških društava, pritom propitujući limese susjednog mogućeg. Veći dio njezinih recentnih radova bavi se biljnim životom. Radovi su joj predstavljeni na brojnim festivalima, izložbama i edukativnim manifestacijama (La Fabrique du Vivant u Centru Pompidou (FR), Abandon Normal Devices (UK), Umjetnički centar Nam June Paik (KR), Bozar (BE)). Dobitnica je nekoliko nagrada, uključujući nagradu Bijeli aphroid za izuzetno umjetničko postignuće, Nagradu za bioart i dizajn (BAD Award), te posebno priznanje na festivalu Prix Ars Electronica.

spela@ksevt.eu
spelapetric.org