Zvučni performansi

Zvučni performansi na Touch Me festivalu dio su europskog projekta Re-Imagine Europe, u kojem je KONTEJNER jedan od partnera.

ponedjeljak 21.09.2020.

 • 20:00 Miodrag Gladović (HR) & Gideon Kiers (NL/HR)
 • 20:45 Hugo Esquinca (DE/MX)
 • 21:30 Kali Malone (US)

utorak 22.09.2020.

 • 20:30 Anthea Caddy (AU/DE)
 • 21:30 Anthea Caddy (AU/DE)

srijeda 23.09.2020.

 • 21:00 Fronte Vacuo://Marco Donnarumma: Human Methods [℧r] - svjetska premijera

Ovaj međunarodni projekt zajednički kreiraju deset umreženih kulturnih institucija iz cijele Europe, aktivnih u području suvremene umjetničke produkcije i transnacionalne umreženosti, istovremeno odgovarajući na društvene izazove današnjice.

Hrvatski dio Re-Imagine Europe program započeo je u sklopu posljednjeg izdanja međunarodnog festivala Izlog suvremenog zvuka u Studentskom centru u Zagrebu. Uslijed novonastalih društvenih i političkih okolnosti, ovaj program postao je projekt udruge KONTEJNER ǀ biro suvremene umjetničke prakse, nadovezujući se na dotadašnje aktivnosti ove organizacije na području suvremene umjetnosti zvuka.

U sklopu ovogodišnjeg Touch Me festivala, Re-Imagine Europe donosi uzbudljiv program zvučnih performansa, predstavljajući suvremene tendencije umjetnica i umjetnika zvuka koji djeluju u području eksperimentalne glazbe i srodnih umjetničkih izričaja. Njihova recentna zvučna istraživanja, prostorno-zvučne kompozicije, zvučne intervencije i višekanalne elektroničke kompozicije koje predstavljamo publici naručeni su i producirani upravo kroz mrežu Re-Imagine Europe, a praizvedeni na ovogodišnjem festivalu Sonic Acts u Amsterdamu, većinom u suradnji s INA GRM-om. Zbog epidemioloških mjera, zagrebačka gostovanja održat će se na otvorenom - na parkiralištu ispred Hale V Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Otvoreni prostor i njegove akustičke zadatosti svakako će biti dodatni izazov i inspiracija umjetnicama i umjetnicima zvuka.

U eksperimentalni zvučni program uvest će nas višekanalni elektronički set Miodraga Gladovića i Gideona Kiersa. Svestrani glazbenici, skladatelji i multimedijalni umjetnici, Gladović i Kiers su svojim djelovanjem na suvremenoj eksperimentalnoj glazbenoj sceni, ali i u drugim inovativnim umjetničkim projektima, postali nezaobilazna imena umjetnosti zvuka i audiovizualnog stvaralaštva današnjice. Osim niza raznovrsnih zajedničkih suradnji, oboje su članovi audiovizualne grupe Inconsolable Ghost, a njihov je nastup na ovogodišnjem Touch Me festivalu ujedno i njihov prvi elektronički duet.

Iako praizvedena na ovogodišnjem Sonic Actsu, zvučna intervencija Huga Esquince On „A Psychedelic Becoming“ je u kontinuiranom procesu nastajanja tj. promjene i novog interveniranja, a zagrebačko gostovanje predstavlja i prvu intervenciju na otvorenom prostoru. U Hrvatsku po prvi puta dolazi i mlada ali već renomirana Kali Malone, majstorica minimalističkog i meditativnog zvuka, čiji je prošlogodišnji album The Sacrificial Code ostvario izuzetan uspjeh na svjetskoj eksperimentalnoj glazbenoj sceni. Bilo da je za orguljama ili izvodi čistu elektroničku glazbu, Malone očarava istovremenom jednostavnošću i kompleksnošću, izazivajući intenzivnu emocionalnu reakciju, a njezin prvi zagrebački nastup bit će za mix pultom višekanalnog elektroničkog set upa.

Nakon beskompromisne i intenzivne večeri višekanalne elektronike, poznata eksperimentalna violončelistica Anthea Caddy kroz dvije kraće izvedbe predstavit će prostorno-zvučno istraživanje realizirano u suradnji s inženjerom elektroakustike i graditeljem instrumenata Miodragom Gladovićem. Upravo su njegovi parabolički zvučnici hardware pomoću kojega se amplificirani signal violončela projicira kao zvučni snop dalekog dosega.

Za kraj zvučnog programa čeka nas svjetska premijera novog djela medijskog umjetnika, performera i glazbenika Marca Donnarumme. Ova KONTEJNER-ova narudžba i produkcija ujedno je dio ciklusa Humane Methods umjetničke grupe Fronte Vacuo, ali i nastavak Donnarummovog rada na svojem XTH Sense - biofizičkom muzičkom instrumentu pomoću kojega svojim pokretom stvara zvuk, ali i sveukupni muzičko-plesni performans.

Re-Imagine Europe partneri su: Paradiso (Nizozemska), Sonic Acts (Nizozemska), Elevate Festival (Austrija), Lighthouse (Ujedinjeno Kraljevstvo), INA GRM (Francuska), Bergen Kunsthall (Norveška), Ràdio Web MACBA (Španjolska), A4 (Slovačka), KONTEJNER (Hrvatska)i Disruption Network Lab (Njemačka).

Miodrag Gladović (HR), Gideon Kiers (NL)

Višekanalni zvučni performans

 • #zvuk
 • #performans

Hugo Esquinca (MX/DE), Yuk Hui (HK)

O „Psihodeličnom postajanju“

 • #zvuk
 • #performans

Fronte Vacuo://Marco Donnarumma (IT/DE)

Humane Metode [℧r]

 • #zvuk
 • #performans
 • #umjetnost-i-tijelo
 • #produkcija-kontejner
 • #pokret

Anthea Caddy (AU/DE)

Long Throw

 • #zvuk
 • #performans

Kali Malone (US/SE)

Zvučni performans

 • #zvuk
 • #performans

21/9/2020
—23/9/2020

HALA V Tehničkog muzeja Nikola Tesla (Zagreb)