Demitrios Kargotis (UK) Dr. Whippy

instalacija, 2007.

Dr. Whippy posjetitelja odvodi u svijet postojećih kulturnih normi, koje ovdje poprimaju druga značenja: naše sjećanje registrira ‘tekući’ sladoled kroz prizivanje boje i glazbe kombija sa sladoledom: park, sunčani dan, ili naprosto dječja nostalgija. U slučaju instalacije Dr. Whippy, značenje i kontekst izokrenuti su: stroj koji proizvodi sladoled postaje medicinsko pomagalo, tekući sladoled postaje lijek, trgovac sladoledom postaje liječnik sa specijalizacijom za ‘tekuću’ medicinu, a park postaje liječnička ordinacija.

Dr. Whippy je stroj koji proizvodi tekući sladoled, uzimajući u obzir ustanovljeni stupanj nezadovoljstva korisnika. Korisnik staje ispred stroja i sijedi instrukcije: treba pričati 15 sekundi, povjeravajući tako intimne dijelove sebe stroju. Raspolažući sustavom koji analizira količinu stresa zastupljenu u odgovorima posjetitelja na određena pitanja, stroj mjeri različite razine nezadovoljstva, na koje reagira proizvodnjom odgovarajuće količine sladoleda: što ste nesretniji, potrebno Vam je više sladoleda.

Kako je moguće mjeriti tako proizvoljan osjećaj poput sreće? Zbog čega određene vrste hrane, poput sladoleda i čokolade, dokazano čine ljude sretnijima? Što je to placebo? Ovo su neka od pitanja koja Dr. Whippy istražuje i koja su prethodila njegovom nastanku.

Projekt povezuje elemente dostojanstva i humora, postavljajući gledatelja u proces autorefleksije. Je li ih načinio sretnijima? Hoće li, nakon iskustva u kojemu se povjeravaju stroju, koji ih zatim procjenjuje, o svojoj individualnoj sreći razmišljati na nov način? Rad također propituje način na koji humor, dizajn i performans postaju sredstva izražavanja, koja vode k dubljem procesu mišljenja, omogućujući znanstvenim i tehnološkim istraživanjima i spoznajama da postanu razumljivijima široj publici, a da ne izazovu ogorčenost zamršenim jezikom i terminologijom s kojom se često susurećemo pri istraživanju ovih područja.

Demitrios Kargotis (UK)

Demitrios Kargotis (London, 1982.) studirao je industrijski dizajn i dizajn vozila na Sveučilištu Coventry i na Royal College of Art, gdje je diplomirao 2008. godine, od kada surađuje s Dashom MacDonaldom. Obojica su bili članovi projekta Platform 11 na Royal College of Art, pod vodstvom Noama Torana, Carey Young i Onkara Kulara Singha. Izlažu diljem svijeta, a recentne izložbe imali su u Tokiju, Austriji, Zurichu, Španjolskoj i Londonu.