Đorđe Smajlović (HR) Feel Good T-shirt

instalacija, 2008.

Feel Good T-Shirt propituje relaciju odjeće i tijela, pri čemu odjevni predmet postaje strateškim pomagalom u svakodnevnom životu. Monokromne, plave i crvenemajice obogaćene su preparatima koji djeluju na ublažavanje simptoma nervoze i stresa (nemir, razdražljivost, napetost uslijed psihičke preopterećenosti) ili pak preparatima koji podižu energiju, otklanjaju umor i imaju stimulativno djelovanje tijekom izloženosti psihofizičkim naporima. Neposrednim djelovanjem na osjetila njuha i vida, te apsorbiranjem otopljenih tvari iz tekstilnog materijala putem kože, tijelu se tako pruža stimulans 'spuštanjem’ ili ‘dizanjem’. Format majice je baza koja se tretira odgovarajućim lijekovima i eteričnim uljima ovisno o boji: plave majice su ‘spuštalice’, a crvene ‘dizalice’. Korišteni preparati navedeni su na etiketi s deklaracijom proizvoda, u postotku u kojem su zastupljeni u odnosu na druge materijale u proizvodu. Na etiketama za održavanje se ujedno nalazi i tekst s uputom o djelovanju lijeka i detaljnim podacima o njemu.

Naglaskom na tehnološki aspekt u procesu oblikovanja, prezentacije i plasmana proizvoda potencira se pasivnost, otuđenost suvremenog potrošača, dok se modni utjecaj bazira na imitiranju modnog sustava velikih brendova i njihovog stalnog nastojanja za unapređenjem osnosa između proizvoda i potrošača. Trivijalizirajući strukturu koja modnu odjeću plasira jeftino i odmah, majice su postavljene u prodajne automate i tijekom trajanja izložbe mogu se kupiti za simboličnu cijenu od 1 kn. Rezultat je hibrid koji je dostupan, spreman za konzumiranje, jednokratan, a nudi ugodu i olakšanje.

Praksa impregncije različitih tvari u tekstilne materijale nije tehnološki novitet, no ovdje je zanimljiva je kao hi-tech mehanizam koji sugerira sigurnost i zdravlje, čineći proizvod primamljivijim. Tvari impregnirane u tekstil ispiru se pranjem, dok psihološki utisak nastao pri prvom nošenju postaje jedan od elemenata u marketinškoj strategiji.

Prvi se odnosi između proizvoda i potrošača ostvaruju putem reklamnih kampanja. Asocijacije koje nas nastoje uvijeriti da kupimo proizvod uglavnom uključuju poznate osobe koje se sretno smiju, garantirajući nam, puni samopouzdanja, isti učinak koji će kupovina upravo tog proizvoda izazvati kod nas samih. Kampanja za Feel Good T-Shirt je, nasuprot tome, banalizirana i svedena na jednostavan slideshow modela u majicama. Oglas za snimanje bit će objavljen na Facebook-u pa će tako akteri biti ’obični’ ljudi kojima je majica i namijenjena.

Đorđe Smajlović (HR)

Đorđe Smajlović (1982) završio je klasičnu gimnaziju u Pazinu, nakon čega je upisao Tekstilno-tehnološki fakultet, smjer modni dizajn, gdje je trenutačno apsolvent. Od 2005. redovito prezentira kolekcije u Hrvatskoj i inozemstvu, a iste je godine nagrađen Modnom guštericom za najbolju kolekciju. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio je predstavnik Hrvatske za modni dizajn na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Bariju 2008. godine.

Kontakt: djordjesmajlovic@yahoo.com