Mika Satomi (JP), Hannah Perner-Wilson (AT) Masiraj me

interaktivna instalacija, 2008.

Masiraj me je sučelje koje usmjerava višak kinetičke energije igrača video igre u masažu leđa namijenjenu ‘nedužnom promatraču’. Sučelje za masažu je sprava u formi odijela, koja pretvara osobu koja ju nosi u podlogu za igranje video igara. Senzori smješteni unutar sučelja sposobni su interpretirati pokret kao naredbu koja kontrolira video igru.

Pružanje masaže obično je dosadan zadatak. Ako imate sreće, najviše što ćete dobiti nakon što uporno molite za uslugu masaže je petominutna masaža leđa. Ideja za Massage me nastala je tijekom jednog kratkog večernjeg razgovora u kojem smo pokušali riješ iti pitanje kako besplatno dobiti dugotrajnu i ugodnu masažu. Pomislili smo kako igrači video-igara, ti opsjednuti pojedinci među nama, imaju puno potencijala za rješavanje ovog pitanja, zbog toga jer njihovi prsti, čini se, posjeduju nepresušan izvor energije.

Za igranje igre Massage me potrebno je dvoje: jedna osoba nosi jaknu i prima masažu, a druga igra igru, čime ujedno i daje masažu. Mekani, fleksibilni gumbi načinjeni su od slojeva provodljive tkanine, a perforirane spužve postavljene su u stražnju stranu jakne, pretvarajući onog tko ju nosi u podlogu za video-igru. Sve što je potrebno je da onaj koji nosi odijelo sjedne ili legne ispred igrača koji će ga masirati sve dok traje igra.

Igranje video igre uz pomoć Massage me također se bavi živom komponentom propitivanja naše trenutne interakcije s tehnologijom i jednih s drugima. Uključujući 'nedužnog promatrača’ koji je nus-proizvod mnogih video igara, stvara dodatni komunikacijski sloj u scenariju igre.

Zahvale: Kunst Universität Linz, Interface Cultures, Bauhaus Universität Weimar, Ars Electronica Festival 2007

Mika Satomi (JP)

Mika Satomi je izvorno iz Japana; trenutno pohađa doktorski studij na odsjeku Interface Culture Sveučilišta za umjetnost i industrijski dizajn u Linzu. Studirala je grafički dizajn na Sveučilištu Tokyo Zokei, te medijsku umjetnost na IAMAS-u u Japanu. U svom istraživanju bavi se teorijom igre, kiborg-kulturom i praksama na području ‘nosive’ tehnološke umjetnosti.

Hannah Perner-Wilson (AT)

Hannah Perner-Wilson bavi se istraživanjem alternativnih i naoko bizarnih ljudskih računalnih odnosa; uživa u svođenju tehnologije na osnove, iz kojih zatim razvija vlastita rješenja i scenarije za interakciju. Njezini projekti temelje se na opipljivoj, interaktivnoj i nosivoj tehnologiji.