Satoshi Morita (JP) Zvučna kapsula

zvučna instalacija, 2008.

sonično iskustvo – slušanje tijelom

Ono što čujemo i način na koji slušamo ovisi o tijelu kao važnom receptoru prostora, čime se istovremeno reflektira i pitanje svijesti o tijelu. Drugi aspekt slušne percepcije je prijenos plastičnosti i materijalnosti izvora zvuka i strukture prostora. Ta percepcija nije samo čisto auditivno iskustvo; ona ujedno potiče taktilne osjećaje i vizualne asocijacije. Taktilna i vizualna asocijacija povezana je sa sjećanjima na svakog recipijenta, kojega je on/ona već iskusila.

8-kanalna terenska snimka temeljena na fizičkoj akciji

Uslijed kompleksnih multisenzoričnih aspekata zvuka, auditivno iskustvo može predstavljati izrazito intimnu tjelesnu percepciju. Kako bih se usredotočio na tjelesno iskustvo zvuka, načinio sam 8-kanalne terenske snimke temeljene na fizičkoj akciji, uz pomoć 8 minijaturnih mikrofona, koji su bili pričvršćeni na različitim dijelovima mog tijela: na obje ruke, na petama stopala, na prsima (sa stetoskopom, kako bih snimio otkucaje srca), na licu, na potiljku, itd. Svaki kanal bilježio je drukčije slušne perspektive okoliša izvan i unutar tijela. Različite snimke s osam kanala miksane su u stereo. Čak i samim slušanjem miksanog materijala, slušatelj osjeća kao da se kreće unutar/na površini nečijeg tijela, te osjeća izrazitu povezanost s okolišem putem zvuka.

auditivna i taktilna zvučna percepcija

Drugi važan auditivni aspekt ovog rada je transformacija zvučnog signala u fizičku vibraciju. Vodiči su instalirani u različitim pozicijama: ispod glave posjetitelja, na prsima, rukama, stopalima. Korespondirajući sa zvučnim materijalom, taktilni signal, poput gume bicikla koja se vrti po pješčanom tlu ili koja reže povrće na drvenoj ploči za rezanje, osjećaju se fizički zahvaljujući vodičima. Kako je svaki audio kanal neovisno povezan sa svakim vodičem, pozicija taktilnog signala može se komponirati po slobodnom izboru, u odnosu na to koji će se signal osjetiti na kojoj poziciji tijela recipijenta. Kada posjetitelj leži u kapsuli, on je fizički prekriven i u opuštenom položaju. Zbog zvuka i cjelokupne atmosfere iskustva u kapsuli, njegova/njena svijest o vlastitom tijelu se razvija, gradeći neobično zvučno iskustvo – iskustvo slušanja tijelom

Satoshi Morita (JP)

Satoshi Morita (1974, Tokyo) prvostupničku diplomu stekao je na Tokyo Zokei University, a MA diplomu iz područja Znanosti o zvuku na University of Arts Berlin. Bio je dobitnik mnogih stipendija i residencyja, primjerice u Künstlerhaus Eckernförde u Njemačkoj i Stiftung Künstlerdorf Schöppingen u NJemačkoj. 2008. osvojio je počasnu nagradu Prix Ars Electronica u Linzu. Sudjelovao je u brojnim izložbama, a među recentnijim su paraflows, Beč, 2008; CyberArts 08 – Prix Ars Electronica, Linz, 2008; Lab 30, Augsburg, 2008; x sounds Sound of Value, Ballhaus Naunynstraße, Berlin, 2007; sonambiente berlin 2006, Berlin; 3. Berliner Kunstsalon, ARENA, Berlin, 2006 itd.