Kino

Touch_me_kino svojevrsna je mješavina “javnog” kina i onoga što se, u reklamnim kampanjama za reprodukciju sadržaja DVD-a naziva “kućnim” kinom. Unatoč svojim prednostima i čarima − koji uključuju veliko platno, reprodukciju s filmske vrpce, posebne zvučne i vizualne efekte, modernistički osjećaj izgubljenosti u gomili i tome slično − iskustvo odlaska u “pravo” kino nosi i niz nepovoljnih aspekata. Pri gledanju filma u kinu možete, primjerice, zauzeti isključivo sjedeći položaj; mogu vam pritom smetati potiljci visokih pojedinaca koji su odabrali sjesti baš ispred vas; smetat će vam i iritantno škripanje kokica pod zubima onih koji iz nekog razloga još uvijek misle da su masne plastične kutije i filmska umjetnost inherentno povezani. Vi gledanje filma možda više poistovjećujete s uživanjem u nikotinu, lakim drogama ili alkoholu, ali to nećete moći činiti u kinu, pa ni u njegovom predvorju; nećete moći glasno i oduševljeno komentirati neku scenu, s prijateljem/znancem razglabati o redateljskim postupcima ili se otvoreno naživcirati kad shvatite da gledate smeće od filma; ili ćete pak biti iziritirani onima koji to, unatoč principima lijepog ponašanja, čine u vašoj neposrednoj blizini. Sve te zamke, kao i cijena koju za njih plaćate, mogu se izbjeći odbijanjem da napustite vaša četiri zida, “skinete” film s kakvog torrenta i gledate ga kod kuće.

Međutim, za razliku od gomile unificiranih megakina, kućna kina se međusobno znatno razlikuju. Možda si, za razliku od svog susjeda, ne možete priuštiti neki nabrijani surround system, a kamoli projektor ili projekcijsko platno. Postoji izvjesna vjerojatnost da omiljeni film gledate upravo na svojem kompjuterskom monitoru, možda čak još uvijek na onom sa zakrivljenim ekranom. Rješenje vaših briga je touch_me_kino! touch_me_kino spaja isključivo pozitivne strane različitih iskustava uživanja u filmu. Opremljeno suvremenom tehnologijom, raznovrsnim repertoarom i smješteno unutar “pravog” kina zagrebačkog Studentskog centra − ono što prekida ovaj niz karakteristika po kojima se ni po čemu ne razlikuje od uobičajenog kina jest činjenica da touch_me_kino može biti samo vaše!

Koliko ste puta maštali o tome da se, potpuno sami i bez ikakve mogućnosti smetnje, nađete u velikoj dvorani kina u kojem se film vrti samo za vas? Dobro, možda je odgovor nijedanput, no touch_me_kino, pored osamljeničkog, ima i svoje društvenije “varijante”: možete, primjerice, rezervirati posebno kino samo za vas dvoje/dvojicu/dvije ili, ako ste baš toliko druželjubivi, za vaše čitavo društvo; ili pak, ako vjerujete u ljude, za projekciju otvorenu svima. Pritom, naravno, sami birate i svojim željama nadopunjujete program, koji se i sadržajno nastavlja na teme sreće i užitka koje ovogodišnji festival Touch me stavlja u prvi plan. Unutar touch_me_kina sve je, podrazumijeva se, dozvoljeno. I poticano. (Ili gotovo sve ako se prisjetimo da sve ne uključuje samo rezultate dobrih namjera). I sve to, opet, u posebno dizajniranom ambijentu, koji će vam, pored vida, aktivirati i sva ostala čula.

Kino-termine i filmove možete rezervirati mailom na: kontejner@kontejner.org. Molimo Vas da u Vašem mailu naglasite koje od 3 kina želite rezervirati (kino za jednu osobu, kino za dvoje ili kino za grupu) i u kojem vremenskom periodu.