mischer'traxler / Katharina Mischer & Thomas Traxler (AT) Nespresso baterija - mnogo je energije u Nespresso kapsulama

instalacija, 2010.

Instalacija Nespresso-baterija prikazuje energiju sadržanu u Nespresso kapsulama. Energija se očituje u pomicanju kazaljki sata, ukazujući na važnost sakupljanja i recikliranja vrijednog materijala poput aluminija, propitujući njegovu upotrebu uopće.

Energiju za pokretanje kazaljki proizvodi 17 jednostavnih baterija. Svaki se baterijski blok sastoji od korištenih aluminijskih kapsula, taloga kave, bakrenih traka i slane vode. U toj kombinaciji zemljane i slanovodne baterije, aluminij funkcionira kao anoda, bakar kao katoda, a slana voda kao elektrolit. Produkt kemijske reakcije je mala, ali iskoristiva količina energije. Svaka baterija proizvede oko 1,5-1,7 volti, što je dostatno za pokretanje elektromehaničkog kvarcnog sata.

Sedamnaest baterija (starih kapsula i taloga kave) sadržava oko 680-700 Nespresso kapsula - prosječnu godišnju potrošnju jedne osobe. Sve su baterije međusobno povezane, i ako su dovoljno navlažene, u stanju su proizvesti dovoljno energije za rad manjeg radio uređaja. S jedne strane, instalacija propituje uporabu aluminija u jednokratnim proizvodima, dok s druge strane pokušava potaknuti potrošače da svoje korištene Nespresso kapsule sakupljaju i vraćaju u trgovine u svrhu recikliranja. Instalacija, jasno, nije osmišljena da bude alternativni izvor energije, već da na apstraktan način demonstrira energiju uključenu u proizvodnju aluminija.

naručitelj: Nespresso Austria & Neigungsgruppe Design

mischer'traxler / Katharina Mischer & Thomas Traxler (AT)

Katharina Mischer (1982.) i Thomas Traxler (1981.) osnivači su dizajn studija mischer’traxler u Beču. Razvijaju i osmišljavaju proizvode, namještaj, instalacije i sl., fokusirajući se na eksperimentalni i konceptualni dizajn. Koristeći ručni rad i tehnologiju osmišljaju čitave sustave i nove proizvodne metode radije nego pojedinačne proizvode. Nakon diplome na IM-masters studiju Design Academy u Eindhovenu u Nizozemskoj (Conceptual Design in Context), Katarina i Thomas 2009. godine osnivaju studio mischer’traxler. Dobitnici su nekoliko prestižnih dizajnerskih nagrada: Austrian Experimental Design Award 2009, DMY Award 2009, počasno priznanje na Ars Electronica festivalu 2009. godine, te su izabrani u uži krug za Brit Insurance Designs Award u 2010. godini. U sklopu izložbi suvremenog dizajna gostovali su u Art Institute Chicago, Design Museum London, MAK Beč, Designhuis Eindhoven te na međunarodnim festivalima.