Tao G. Vrhovec Sambolec (SI) Virtualna rupa - Vjetar 1:1

instalacija, 2011.

Instalacija je dio serije pod nazivom Virtualne rupe i virtualna zrcala. Serija istražuje odnos između meteoroloških pojava i arhitekture u urbanom okolišu, gdje je naša ovisnost i svijest o vanjskim vremenskim uvjetima minimalizirana. Svaki put kad kap kiše padne na senzor vlage, sunce zasja na senzor svjetlosti ili vjetar zapuše na senzor strujanja zraka postavljen u vanjskom prostoru - točnije na krovu objekta u kojem se izlaže, ta ista kap, zraka sunca i nalet vjetra mehanički se sintetiziraju u unutrašnjosti - kišna kap postaje kap vode, sunčeva zraka postaje svjetlost, a vjetar postaje - vjetar.

Cilj serije je stvoriti instalaciju u kojoj će realni vjetar, kiša i sunčeva svjetlost zajedno tvoriti umjetnu mikro-klimu u unutrašnjem prostoru, a koja će u potpunosti i sinkrono reproducirati vanjske vremenske uvjete.

Puštanjem vanjskih vremenskih pojava u unutrašnji prostor, ili njihovim zrcaljenjem unutra, Virtualne rupe i virtualna zrcala poništavaju zaštitnu funkciju arhitekture. Oni dokidaju arhitekturu kako bi povećali našu osjetljivost na neposredno okruženje, transformirajući nestalne i kratkotrajne pojave vani u značajne i poetične događaje unutra.

Izravno utječući na unutrašnji prostor, svakodnevne vremenske pojave kao što su kiša, vjetar i sunce poprimaju metaforičke konotacije, a izgrađeni interijer postaje nepredvidiv uslijed ovisnosti o vanjskim vremenskim prilikama. Ova novoutemeljena veza između unutrašnjeg i izvanjskog zamagljuje granicu između njih, donoseći tako drugačiju, osjetljiviju dinamiku između izgrađenog unutrašnjeg prostora i nematerijalnih izvanjskih sila koje ga okružuju. Instalacije nam omogućuju da vidimo prolazne svakodnevne vremenske prilike kao nešto značajno, ne samo u kontekstu instalacije, već i van nje.

tehnička podrška: f18institute (Lars Vaupel, Stefan Doepner)
produkcija: Kapelica Gallery / Zavod K6/4, Lonely Projects

Tao G. Vrhovec Sambolec (SI)

Tao G. Vrhovec Sambolec, umjetnik i glazbenik koji se bavi nevidljivim, nestalnim pojavama i konceptom prostora; posvećen poetskom istraživanju odnosa između prijelaznih i prolaznih, privremenih medija poput zvuka i meteoroloških pojava te arhitektonskih i društvenih prostora koje nastanjuju kroz interdisciplinarne i multimedijske instalacije, zvučne intervencije u javnim prostorima i elektro-akustičnu glazbu. Izlagao i nastupao u brojnim galerijama, muzejima i na glazbenim festivalima diljem svijeta, poput Galerije Kapelica, Ljubljana; PSWAR, Amsterdam, Ars Electronica, Linz; Moderna galerija, Ljubljana; MuseumsQuartier, Beč; AV Festival, Newcastle Upon Tyne; Galerija Skuc, Ljubljana i DE Appel, Amsterdam. Na festivalu Ars Electronica dobio je 2010. godine počasno priznanje u kategoriji hibridne umjetnosti. Od listopada 2013. radi kao znanstveni novak na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Bergenu, Norveška.

www.taogvs.org