Marija Knezić (HR) xPatch - flaster protiv zračenja

instalacija, 2011.

Rad xPatch je koncept proizvoda za potrošače 2050-ih. Dosadašnje tendencije ukazuju kako će tada naši životi izgledati poput SF-romana. Broj promjena u svakodnevnom životu u zadnjih 10 godina veći je nego u čitavoj povijesti čovječanstva. Do 20. stoljeća ljudi su bili izloženi tek prirodnom sunčevom UV-zračenju, no razvoj tehnologije koja je život učinila lakšim doveo je do izloženosti umjetnom elektromagnetskom zračenju (EM) za koje ljudski organizam nije stigao razviti mehanizme zaštite. Mobitel, laptop, wireless, bluetooth čine našu svakodnevicu, ali i ostavljaju štetne posljedice na naše zdravlje. U 2050-ima rastom broja elektromagnetskih naprava i pretvaranjem svijeta u jednu veliku wireless zonu, pojam “elektromagnetskog onečišćenja” postat će svakodnevan poput pojma “ozonske rupe”, a izloženost njemu neizbježna.

Rješenje je xPatch, flaster koji, djelujući na temelju nanotehnologije, štiti od štetnog UV i EM zračenja. Nakon što se stavi na kožu, flaster se razgradi otpuštajući nanočestice koje se šire kožom stvarajući nevidljivi štit. Nanočestice apsorbiraju negativna UV i EM zračenja te njihovu energiju koriste za očuvanje i regeneraciju stanica, djelujući pozitivno na cijeli organizam.

suradnici na konceptu: Nera Popović & Tin Banožić

Marija Knezić (HR)

Marija Knezić rođena je 1988. u Zaboku. Godine 2008. upisuje Nastavnički odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suosnivačica je Eagles Chaptera, ogranka People to People International (PTPI), neprofitne organizacije koja se bavi humanitarnim, kulturnim i edukacijskim aktivnostima. Pobjednica je internacionalnog natječaja Global Youth Mural Project 2006 s radom Listen and You Shall Hear koji je 2007. izložen u Chameleon Youth Arts Gallery u Kansas Cityju, SAD, objavljen u časopisu organizacije People, te reproduciran kao božićna čestitka u humanitarne svrhe. Godine 2011. sudjeluje na kustoskoj radionici Joanne van der Zanden, More MM, u svrhu promicanja Multimedijalnog centra u Zagrebu. Iste godine s timom xPro ulazi među šest najboljih na natječaju Henkel Innovation Challenge 4, Vision of 2050, internacionalnom studentskom natječaju za inovativne produkt ideje.