Konferencija

Dva tematska panela Touch Me konferencije teoretiziraju i kontekstualiziraju energatsku efikasnost i umjetnost na temu energije.

četvrtak 30.06.2011.

  • 17:00 session 1: Preplavljeni energijom | uvod Dražen Šimleša (HR): Energetska efikasnost | Albert Genter (FR): Geotermalna energija; Daniel Rodik (HR): Reciklirano imanje Vukomerić; Marko Strpić (HR): Anahrizam i praksa
  • 18:15 rasprava
  • 18:45 pauza
  • 19:00 session 2: Energizirana umjetnost | uvod Mónica Bello Bugallo (ES): Materijalnost, otvoreni_procesi, ekotopije | Barry Schwartz (US): Pola milijuna oscilirajućih volti; Evelina Domnitch (BY/NL) & Dmitry Gelfand (RU/NL): Sonoluminiscencija; mischer'traxler studio (AT): Talog kave i aluminij; Andy Gracie (UK/ES): Riba, robot i nekoliko biljaka
  • 20:20 rasprava

Dr. Albert Genter (FR)

Dr. Albert Genter se pridružio GEIE Exploitation Minière de la Chaleur (GEIE EMC) u sjevernom Alsacu, Francuska, u rujnu 2007. kao znanstveni koordinator na projektu EGS Pilot Plant pod nazivom projekt Soultz (www.geothermie-soultz.fr). GEIE EMC je Europska ekonomska interesna grupacija odgovorna za geotermalni pilot-projekt kojeg trenutno sufinanciraju francuska i njemačka vlada, kao i konzorcij francusko-njemačkih industrijskih poduzeća. Duboka geotermalna energija zvana EGS (Enhanced Geothermal System/napredni geotermalni sustav) se trenutno eksploatira na ovom području. U tom okviru, A. Genter je odgovoran za znanstvenu djelatnost (istraživanje, znanstveno praćenje, izvještavanje, publikacija) i za diseminaciju rezultata široj publici.

Kao znanstveni direktor geotermalnog projekta svakodnevno radi na prvoj geotermalnoj elektrani za proizvodnju električne energije u Francuskoj koja se temelji na dubokim geotermalnim izvorima zarobljenim unutar razlomljenih kristalinskih stijena. A. Genter je odgovoran za aktualnu fazu istraživanja koja se bavi znanstvenim i tehničkim praćenjem elektrane u razdoblju od 2010. do 2012. Prije nego što se pridružio GEIE EMC, g. Genter je 23 godine radio za Francuski geološki zavod, tj. BRGM u Orléansu, Francuska.

Napravio je oko 60 tehničkih izvještaja, napisao 50 znanstvenih i stručnih tekstova te održao više od 200 prezentacija na nacionalnim i međunarodnim konferencijama i radionicama. Podučava u nekoliko srednjih škola i sveučilišta u Francuskoj i Njemačkoj. Odgovoran je za nekoliko doktorskih studenata i diplomskih radova s područja geoznanosti. Dobitnik je nagrade za najbolje izlaganje na Vijeću za geotermalne izvore u u Renu, Nevada, 2009.

Njegove glavne vještine su primjeni strukturne geologije na geotermalne energetske projekte, naftne rezervoare, taložne bazene, vulkanska područja, skladištenje nuklearnog otpada, kao i na obalnu eroziju; interpretaciju bušotinskih dnevnika, bilježenje podataka o bušotinskim formacijama, te bušotinsko praćenje dubokih bunara. Bavio se i mineralogijom hidrotermalnih alternacija, geokemijskim modeliranjem interakcije vode i stijena u kristalinskim stijenama i 3D modeliranjem lomljenih sustava.

Daniel Rodik (HR)

Daniel Rodik devet godina je aktivan kao voditelj projekata na području održivog razvoja i energije u civilnom sektoru (Zelena akcija, Zelena mreža aktivističkih grupa i Društvo za oblikovanje održivog razvoja). Bavi se promocijom obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti te neformalnom edukacijom u sklopu permakulturnih tečajeva ili radionica. Iskustvo je sticao i kao energetski savjetnik za kućanstva na projektu UNDP-a “Sustavno gospodarenje energijom u Hrvatskoj”. Područje interesa kreće se od sudjelovanja javnosti na području održivog razvoja, lokalnog energetskog planiranja i decentraliziranog razvoja, do direktnog djelovanja i permakulture.

Marko Strpić (HR)

Marko Strpić je urednik u izdavačkoj kući Što čitaš? koja objavljuje anarhističke i srodne knjige.

Dražen Šimleša (HR)

Dražen Šimleša je rođen 1976. godine u Bjelovaru. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen je kao viši asistent na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Glavno područje njegova rada su globalizacija i održivi razvoj. Do sada je objavio pet knjiga i više znanstvenih radova. Predaje kolegij “Globalizacija” na Mirovnim studijima te “Globalno društvo i održivi razvoj” na Hrvatskim studijima. Aktivan je na civilnoj sceni i trenutno volontira kao tajnik udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), a djeluje i kao dopredsjednik saveza udruga Mreže ekosela Balkana (MEB).

Barry Schwartz (US)

Smatra se da je Barry Schwartz svoju umjetničku karijeru započeo u petoj godini života, nakon što je uspješno zatvorio strujni krug koristeći zidnu utičnicu i kuhinjska pomagala. S bazama u Phoenixu u Arizoni i San Franciscu u Kaliforniji, Schwartz je od 1986. godine proputovao šesnaest država izvodeći performanse sa svojim glomaznim elektromehaničkim skulpturama. Odabrane izložbe uključuju: Circuits Du Solénoïde na Mois Multi 'II, Quebec; Electric Eclectics Festival ’08, Ontario; Elektrosonic Interference, Brisbane; Arte-Suporte-Computador, Sao Paulo; Shock Tactics na The Works Festivalu 1997. u Alberti; European Cultural City u Kopenhagenu, i na Ars Electronica festivalu u Linzu. Sudjelovao je na šest međunarodnih umjetničkih rezidencijalnih programa i održao niz predavanja u raznim zemljama, između ostalog na Chicago Art Institute i Rotterdam Academy of Art. Dobitnik je Rockefeller stipendije i Pollack-Krasner Merit stipendije 1998. godine.

mrpank1@mac.com

Dmitry Gelfand (RU/NL) & Evelina Domnitch (MBY/NL)

Dmitry Gelfand (Sankt Peterburg, Rusija, 1974.) i Evelina Domnitch (Minsk, Bjelorusija, 1972.) stvaraju senzoričke ambijente u kojima se stapaju fizika, kemija i informatika s tajanstvenim filozofskim praksama. Umjetnici koriste najnovija otkrića, posebice ona koja se odnose na valne pojave, kako bi istraživali pitanja percepcije i vječnosti. Takva su istraživanja značajna jer znanstvena slika svijeta, koja služi kao temelje suvremenoj misli, još uvijek ne uspijeva obuhvatiti nezabilježivo djelovanje svijesti.

Odbacivši korištenje snimanja i fiksativnih medija, instalacije Domnitch i Gelfanda postoje kao stalno mijenjajuće pojave ponuđene na promatranje. Budući da se te rijetko viđene pojave odvijaju izravno pred promatračem bez ikakvog posredovanja, često omogućuju veliko proširenje osjetilnih opažanja osobe.

Neposrednost toga iskustva omogućuje promatraču da premosti iluzornu razliku između znanstvenog otkrića i proširenja percepcije.Da bi se mogli baviti takvim efemernim procesima, umjetnici su surađivali s brojnim znanstveno-istraživačkim institucijama, uključujući Drittes Physikalisches Institut (Sveučilište Göttingen, Njemačka), Institut za napredne znanosti i tehnologije (Japan) i Europsku svemirsku agenciju. Dobitnici su Japanske nagrade za izvrsnost u medijskim umjetnostima (2007.) te četiri počasna priznanja Ars Electronice (2013., 2011., 2009. i 2007.).

entanglemennt@synergeticalab.com
portablepalace.com + synergeticalab.com

Andy Gracie (UK)

Rođen je 1967. Bavi se različitim umjetničkim praksama poput instalacija, robotike, zvuka, videa i biotehnoloških praksi. U svom radu stvara situacije razmjene između prirodnih i artificijelnih sustava koje omogućavaju razvoj novih oblika ponašanja. Noviji radovi odražavaju kulturne poveznice s astrobiologijom. Koristi znanstvenu teoriju i praksu kako bi propitao naš odnos s okolišem i pojmom “drugog”. Izlagao je diljem Europe, u SAD-u, Japanu, Meksiku i Australiji, uključujući manifestacije poput ISEA-e, Artbots-a, Radara, Ars Electronice, te robotičke izložbe u sklopu Lille 2004 − Capital of Culture. Također je sudjelovao na brojnim konferencijama te objavio niz članaka. Za veliku instalaciju Autoinducer_ph-1 dobio je priznanja od VIDA-e (2007.) i Ars Electronice (2007.). Bavi se nastavničkim i predavačkim radom te održava radionice. Bio je član istraživačke grupe DRU na Sveučilištu u Huddersfieldu i jedan je od osnivača projekta Hackteria iz 2009., online resursnog i radioničkog programa namijenjenog DIY bioumjetnicima i entuzijastima. Nedavno je organizirao projekt Laboratory Life u suradnji s organizacijama Lighthouse, Brighton i The Arts Catalyst.

mischer'traxler / Katharina Mischer & Thomas Traxler (AT)

Katharina Mischer (1982.) i Thomas Traxler (1981.) osnivači su dizajn studija mischer’traxler u Beču. Razvijaju i osmišljavaju proizvode, namještaj, instalacije i sl., fokusirajući se na eksperimentalni i konceptualni dizajn. Koristeći ručni rad i tehnologiju osmišljaju čitave sustave i nove proizvodne metode radije nego pojedinačne proizvode. Nakon diplome na IM-masters studiju Design Academy u Eindhovenu u Nizozemskoj (Conceptual Design in Context), Katarina i Thomas 2009. godine osnivaju studio mischer’traxler. Dobitnici su nekoliko prestižnih dizajnerskih nagrada: Austrian Experimental Design Award 2009, DMY Award 2009, počasno priznanje na Ars Electronica festivalu 2009. godine, te su izabrani u uži krug za Brit Insurance Designs Award u 2010. godini. U sklopu izložbi suvremenog dizajna gostovali su u Art Institute Chicago, Design Museum London, MAK Beč, Designhuis Eindhoven te na međunarodnim festivalima.

Mónica Bello Bugallo (ES)

Mónica Bello Bugallo je kustosica s posebnim interesom za područje umjetnosti i znanosti. Trenutno je umjetnička ravnateljica VIDA-e, međunarodne nagrade za umjetnost i umjetni život, osnovane 1999. od strane Fundacion Telefonica, Madrid, Španjolska, gdje je i članica upravnog odbora od 2006. Kurirala je niz izložbi, seminara i radionica o umjetnosti, znanosti i tehnologiji u društvu. 2005. godine je su-osnovala Capsulu, platformu za istraživanje i produkciju kulturnih događaja koji se bave umjetnošću, znanošću i prirodom. Od 2005. do 2007. kurirala je web projekt Res-qualia koji promiče istraživanje umjetnosti-znanosti i evolucije svijesti. Od 2007. do 2008. surađivala je s Digital Research Unit (DRU) na Sveučilištu Huddersfield na kuriranju Biorame, organizirajući terenska istraživanja i debatne platforme o digitalnoj kulturi i prirodnim fenomenima. Između 2008. i 2010. radila je kao voditeljica obrazovnih programa LaBoral Centro de Arte y Creacion Industrial u Gijonu, Španjolska, gdje je radila na eksperimentalnim programima u digitalnim medijima i obrazovanju, istraživanju novih formata koji olakšavaju umjetničku proizvodnju, kao i na promicanju suradnje između umjetnosti i akademske zajednice pokretanjem poslijediplomskog studija Inovacije u kulturi: umjetnost, digitalni mediji i popularna kultura u suradnji s Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Sudjeluje u različitim savjetodavnim odborima i objavila je članke o umjetnosti, znanosti, tehnologiji i novim modelima obrazovanja o umjetnosti. U akademskom području, držala je kolegije o umjetnosti i tehnologiji te predavanja o spajanju umjetnosti i znanosti o životu diljem zemlje i internacionalno.

30/6/2011

17—20:45 h

Zagrebački plesni centar (Zagreb)