Dmitry Gelfand (RU/NL) & Evelina Domnitch (MBY/NL) 10 000 paunovih pera u pjenušavoj kiselini

Performans, 2007.-

Vakuum ili poluvakuum zatvoren unutar elastičnog omotača osjetljivog na gravitaciju i temperaturu – scenarij ranoga svemira, mjehurića sapunice, a kasnije i biološke membrane. Još od doba renesanse postignuta su brojna optička, termodinamička i elektrokemijska otkrića istraživanjem ponašanja opni sapunice. Jedan od prvih načina analognog računalstva bio je kalkulator opne sapunice (19. stoljeće), koji je rješavao geometrijske probleme minimalne površine. Meki diskovi od opni sapunice trenutačno se koriste za modeliranje crnih rupa i superstruna.

U 10 000 paunovih pera u pjenušavoj kiselini, Domnitch i Gelfand koriste lasersko svjetlo za skeniranje površina nakupina mjehurića od sapunice koji se formiraju i raspršuju. Za razliku od običnoga svjetla, fokusirana zraka lasera može se provući kroz mikro i nanostrukture unutar opne mjehurića. Kad se usmjeri pod određenim kutovima, ta prodorna svjetlost stvara veliku projekciju molekularnih interakcija, kao i fantastičnih pojava nelinearne optike. Promatranje ponašanja mjehurića iz takve blizine evocira dinamiku živih stanica (čije su lipidne membrane izravni kemijski potomci opni od sapunice).

Dmitry Gelfand (RU/NL) & Evelina Domnitch (MBY/NL)

Dmitry Gelfand (Sankt Peterburg, Rusija, 1974.) i Evelina Domnitch (Minsk, Bjelorusija, 1972.) stvaraju senzoričke ambijente u kojima se stapaju fizika, kemija i informatika s tajanstvenim filozofskim praksama. Umjetnici koriste najnovija otkrića, posebice ona koja se odnose na valne pojave, kako bi istraživali pitanja percepcije i vječnosti. Takva su istraživanja značajna jer znanstvena slika svijeta, koja služi kao temelje suvremenoj misli, još uvijek ne uspijeva obuhvatiti nezabilježivo djelovanje svijesti.

Odbacivši korištenje snimanja i fiksativnih medija, instalacije Domnitch i Gelfanda postoje kao stalno mijenjajuće pojave ponuđene na promatranje. Budući da se te rijetko viđene pojave odvijaju izravno pred promatračem bez ikakvog posredovanja, često omogućuju veliko proširenje osjetilnih opažanja osobe.

Neposrednost toga iskustva omogućuje promatraču da premosti iluzornu razliku između znanstvenog otkrića i proširenja percepcije.Da bi se mogli baviti takvim efemernim procesima, umjetnici su surađivali s brojnim znanstveno-istraživačkim institucijama, uključujući Drittes Physikalisches Institut (Sveučilište Göttingen, Njemačka), Institut za napredne znanosti i tehnologije (Japan) i Europsku svemirsku agenciju. Dobitnici su Japanske nagrade za izvrsnost u medijskim umjetnostima (2007.) te četiri počasna priznanja Ars Electronice (2013., 2011., 2009. i 2007.).

entanglemennt@synergeticalab.com
portablepalace.com + synergeticalab.com

15/11/2014

21—22 h

Galerija Klovićevi dvori (Zagreb)