Iva Ćurić (HR) Please, Turn Dark Matter On!

instalacija, 2017.

Please, Turn Dark Matter On! predstavlja ideju izgleda tamne tvari oprostorene u obliku jednosmjernoga spiralnog labirinta, materijalne geometrijske simulacije galaksije kroz koju posjetitelj u potpunom mraku hoda do centra u kojemu se nalazi „gluhi dio”, zvučno izolirani dio prostora s prekidačem on/off. Pritiskom na prekidač posjetitelj pali svjetlo koje ne može upaliti do kraja. Ono je upaljeno jednu sekundu, nakon čega se gasi.

Please, Turn Dark Matter On! simbolizira trenutak umjetničina razmišljanja o izgledu onoga što ne znamo kako izgleda, a čini se nadomak. I kada pomislimo da posjedujemo ideju o izgledu tamne tvari, ona nestane. Istina, ovo je jedan od zahtjevnijih zadataka, jednako težak kao i pokušaj trajnog paljenja svjetla unutar tamnog prostora rada, pomalo iritantnog u svom konačnom postojanju, a potkrijepljenog dijelom iz pisanog natječaja za festival koji je umjetnica pročitala puno puta: „U vremenu koje je definirano dominacijom modela i simulacija, tamna tvar može se promatrati kao simbol ljudskih granica i ograničene prirode naše percepcije, znanja i realnosti.” Zbog „zatrovanosti” sugeriranim postojećim vizualnim (re)produkcijama Please, Turn Dark Matter On! često se svodi na konstruiranje pokušaja davanja izgleda tamnoj tvari.

Please, Turn Dark Matter On! predstavlja umjetničino osobno prevođenje procesa razmišljanja o izgledu tamne tvari, još uvijek vidljivo nedokučive.

suradnik: Nenad Brkić
produkcija: KONTENER (UradiSam_ARTLAB)

Iva Ćurić (HR)

Područje svog istraživanja Iva Ćurić temelji na prikazivanju jednostavnih svakodnevnih materija, primjenjivanih od konstrukcije do dekonstrukcije i obrnuto, te pojava na rubu nastajanja i nestajanja. Ćurić propituje interes unutar sfere neprimjetnoga ili onoga na rubu percepcije koji otvara mogućnost interakcije te uključivanja različitih medija kao važnog sredstva u izražavanju karaktera radova. Uz klasičnu 2D grafiku, često neizbježnu i u procesu i u proizvodu, umjetnica nastoji stvarati oprostorenu integralnu masu nerijetko sjedinjujući grafiku, zvuk, svjetlo i pokret. Pritom se njezini radovi svjesno obraćaju osjetilima, sluhu, vidu i opipu, te na taj način provociraju promatračevo opažanje.

Iva Ćurić izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje na likovnoj umjetničkoj sceni, najviše u području proširene grafike. Članica je HDLU-a te voditeljica projekta Platforma p_3. Radi kao asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

curiciva@gmail.com