Semiconductor (UK) Razdvajanje valova

jednokanalna HD pokretna slika, stereo, 2017.

Razdvajanje valova koristi se vizualnim jezikom i metodama simulacija kvantnih fenomena kao okvirom za istraživanje načina na koji znanost opisuje i upotrebljava kvantno područje.

Preko dva kvadratna ekrana, postavljena pod kutom od 90 stupnjeva, šire se dvije pokretne projekcije koje predstavljaju matematičke komputacije interakcije čestica u kvantnom sustavu. Čestice se, pod utjecajem intenziteta međusobne interakcije te kroz udaljenost i vrijeme, pojavljuju u različitim stupnjevima valovitosti. Grafoliki objekt oponaša sustav kojim se koriste znanstvenici pri prezentaciji kvantnih simulacija, modela aproksimacije prirode koji se onda uspoređuje s drugim modelima, da bi stvorili konačnu sliku fenomena koji istražuju. Slojevitost stvaranja tih modela jezik je kojim znanstvenici predstavljaju svoje rezultate te se približavaju prirodi.

Zvuk pokreće kretanje računalno stvorenih slika te tako generira vizualne oblike oscilacija. Tonovi koji tvore harmonije i disonance izabrani su namjerno u svrhu poigravanja s fazama, pomacima i interakcijama kvantnih sustava. Boje predstavljaju kodni sustav i služe za identificiranje specifičnih parametara potrebnih za izradu modela. Vizualna i auditivna buka uvodi u koncept koherentnosti i „nekoherentnosti” kvantnog sustava, točku u kojoj ponašanje sustava prelazi iz područja kvantne mehanike u klasičnu mehaniku. Drugi detalji također aludiraju na matematičke alate i termine povezane s fenomenom kvantnih sistema, primjerice (kvantna) superpozicija, sprezanje i valna funkcija.

Umjetnički dvojac Semiconductor proučava do koje su mjere spomenuti alati i znanstveni rezultati obilježeni ljudskim. U radu koji prikazuje iskustvo prirode kroz jezik stvoren da ju proučava oni propituju koliko znanost oblikuje naša iskustva prirode.

Razdvajanje valova realiziran je u sklopu rezidencije FEAT (Future Emerging Art and Technology). FEAT je zajednička inicijativa sljedećih organizacija: eutema GmbH (AT), Stichting Waag Society (NL) i youris.com (BE), a financiran je sredstvima programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. pod ugovorom br. 686527 (H2020-FETOPEN-2015-CSA).

posebne zahvale:
Sabrina Maniscalco, Sveučilište Turku, Finska
Anton Buyskikh, Sveučilište Strathclyde, Škotska
Clarendon Laboratory, Sveučilište Oxford, Velika Britanija
Computational Nonlinear and Quantum Optics Group, Sveučilište Strathclyde, Škotska
Turku Centre for Quantum Physics, Sveučilište Turku, Finska

Semiconductor (UK)

Semiconductor je umjetnički dvojac iz Velike Britanije koji čine Ruth Jarman i Joe Gerhardt. U svojim radovima, koji se sastoje od pokretnih slika, oni istražuju materijalnu prirodu svijeta te propituju kako znanost i tehnologija mijenjaju naš doživljaj prirode. Specifičan pristup donio im je mnogobrojne nagrade, između ostalih: Samsung Art + Prize 2012, Smithsonian Artists Research Fellowship, Collide@CERN Artists Residency Award i NASA Space Sciences Fellowship. Sudjelovali su na brojnim izložbama i projekcijama, a ovo su neke od njih: Let There Be Light, House of Electronic Arts, Basel (samostalna izložba); Worlds in the Making, FACT, Liverpool (samostalna izložba); Da Vinci: Shaping the Future, ArtScience Museum, Singapur; Field Conditions, San Francisco Museum of Modern Art; Earth; Art of a Changing World, Royal Academy of Arts, London; International Film Festival Rotterdam; New York Film Festival; Sundance Film Festival i European Media Art Festival. Godine 2018. sudjelovat će na Biennalu u Sydneyju u Australiji.

Kontakt: semi@semiconductorfilms.com
semiconductorfilms.com