Kerstin Ergenzinger (DE) Studie zur Sehnzucht (Zagreb)

serija site-specific instalacija/skulptura započeta 2007. u suradnji s Thomom Laeppleom, 2017.

Studie zur Sehnsucht (Studija o čežnji/viđenju) nastala je u suradnji s Thomom Laeppleom, a predstavlja ansambl skulptura s reaktivnim sustavom povezanim s geofonom i seizmografom koji registriraju seizmičku aktivnost lokacije.

Podaci se bilježe u realnom vremenu te prevode u informacije koje određuju i stvaraju simulaciju pokreta instalacije koja je u konstantnoj mijeni. Realni podaci o vibracijama prikupljeni u realnom prostoru postaju vidljivi kroz pokrete skulptura čiji obrisi nalikuju planinama. Senzori koji prikupljaju seizmičke mikroimpulse u izložbenom prostoru i okolici, uključujući i ambijentalnu buku Zemlje, prenose podatke u sustav koji ih povezuje s pretprogramiranim pokretima. Sustav detektira i najmanji pomak uključujući i vibraciju poda uzrokovanu posjetiteljevom težinom i kretanjem kroz prostor.

Koncept čežnje na koji umjetnica aludira u naslovu djela povezan je s ljudskom percepcijom prirode i okoliša kao elemenata stabilnosti i nepromjenjivosti. Nostalgična ideja nepromjenjivosti odnosa između ljudskog bića i prirode proizlazi iz čežnje za stabilnošću. U svom se radu, koji je obilježen pokretom i vječnom promjenjivošću, Kerstin Ergenzinger bavi temama promjene i prividne stabilnosti svijeta u kojem živimo.

Kinetičke skulpture, sastavljene od elemenata koje umjetnica naziva „mašinama čežnje”, mogu se smatrati pseudoznanstvenim simulacijama okoliša. Oblici i proporcije koje nastaju u sklopu instalacije rezultat su ekstenzivnoga geografskog istraživanja koje je umjetnica provela tijekom dugih planinarskih tura, naknadne analize prirodnih proporcija planina na svojim crtežima te zatim formalnom i estetskom transformacijom u instalaciju.

Kerstin Ergenzinger (DE)

Kerstin Ergenzinger je umjetnica koja djeluje u područjima skulpture, zvuka, kinetike, svjetla i grafike. Pronalazi i ponovno upotrebljava eksperimentalne i vremenski utemeljene medije/materijale, zajedno s tzv. tradicionalnim medijima/materijalima s ciljem daljnjeg istraživanja. Ključan dio njezine prakse je interdisciplinarna razmjena pa često sudjeluje u suradničkim projektima. Suosnovala je istraživački projekt Acts of Orientation koji se bavi potrebom za alternativnim načinima orijentacije. Jedan od rezultata projekta je kolekcija akademskih i umjetničkih radova Navigating Noise u knjižari Buchhandlung Walter König u Berlinu. Paralelno s istraživanjem pod nazivom Ritmičke teksture provedenom u istraživačkom centru BAS pri Umjetničkoj akademiji u Berlinu (UdK), surađivala je na istraživačkom projektu kvantne optike nuClock, kojim je uspostavljen dijalog o materijalnosti vremena, buci i preciznosti. Godine 2019. bila je jedna od suosnivačica Sono-Choreographic-Collective, transdisciplinarnog umjetničkog i istraživačkog kolektiva koji razvija i istražuje nove somatske i instrumente za glazbeno istraživanje, kao i načine sviranja i interdisciplinarne koreografije.

nodegree.de
kerstin@nodegree.de