Ale de la Puente (MX) Tamno vrijeme

audio-vizualna instalacija, 2017.

Promjene u svemiru koje su uočljive u svakodnevnom životu ili su izrazito spore ili predstavljaju prostore između dugih perioda nepokretnosti. Nisu uočljive upravo zato što vrijeme koje nas razdvaja prelazi vrijeme koje obuhvaća nekoliko generacija, kolektivnu memoriju, čak i samo postojanje ljudske vrste. Da bi razumio transformaciju ne-prolazećeg vremena (opskurno vrijeme ili tamno vrijeme), promatrač bi trebao proširiti svoj vidokrug i u njega uključiti vrijeme dulje od perioda između dvije velike promjene. Ili bi trebali promatrati u drugom smjeru.

Pojam „tamnog vremena“ možemo shvatiti i kao odsustvo svjetlosti, sunčevog sjaja: kao noć. Izvan izmjene dana i noći, tijekom pomrčine Sunca, postoji odsustvo vremena. Izmjene dana i noći te noći i dana pokazane su istovremeno bez obzira na rotaciju Zemlje. Vrijeme koje se može doživjeti kao kompresija sati u nekoliko minuta ili kao odsustvo ili preskakanje u dnevnom ciklusu, nakon čega slijedi ponovni povratak kontinuiranom protoku vremena. Prostor u pokretu proširuje vrijeme, a vrijeme u pokretu komprimira prostor.

Video instalacija Tamno vrijeme rezultat je eksperimentalnih snimaka pomrčine Sunca, gdje vrijeme putuje kroz prostor ekrana. Vrijeme stvara prostor.

trajanje: 00:06:00
savjetnik za astronomiju: Jesús González y González, PhD

Ale de la Puente (MX)

Ale de la Puente bavi se u svojim radovima pojmovima vremena, prostora i memorije stvarajući konstrukte poetskih veza između iskustva prostora i vremena kroz tehnološku, znanstvenu, filozofsku i lingvističku perspektivu.

De la Puente surađivala je u svom radu, zahvaljujući raznovrsnom profesionalnom iskustvu (studij industrijskog dizajna, kovinotokarstva i brodogradnje) te interesu za pojmove prostora i vremena, s mnogim znanstvenicima i stručnjacima iz različitih područja, poput hipnotizma, astronomije, nuklearne fizike, meteorologije i matematike. Surađivala je s institucijama poput The National Institute of Astronomy i National Institute of Nuclear Science UNAM. Dodijeljena joj je nagrada Honorary Mention Collide@CERN 2013., stipendije National Fellowship System of Arts Creators (Sistema Nacional de Creadores, FONCA) i Young Creators Grant, oboje od zaklade National Council for Arts Funds, te stipendija zaklade The Pollock-Krasner Foundation. Izlagala je na mnogim međunarodnim izložbama.

Kontakt: delapuente.ale@gmail.com
aledelapuenteartist.com