Ana Sladetić (HR), Nika Jurlin (HR) Crno korito

instalacija, 2017.

Tamna je tvar nedefinirana materija. Znanstvenici je ne mogu vidjeti čak ni s pomoću napredne tehnologije, primjerice radioteleskopa i optičkih teleskopa. Tamna tvar nije nešto poznato i nikada nije bila direktno opažena. Ona je jedan od najvećih misterija današnje astrofizike. Njezino postojanje otkriveno je s pomoću gravitacijskih efekata poput kretanja vidljive tvari (zvijezda, plina, prašine), zakretanja svjetlosti na putu od izvora do opažača (gravitational lensing), njezina utjecaja na velike strukture, primjerice galaksije, te njezina učinka na kozmičku mikrovalnu pozadinu (cosmic microwave background, CMB). Tamna je tvar dio prostora i nalazi se svuda u svemiru.

Instalacija Crno korito dočarava sveprisutnost tamne tvari oko nas te s umjetničke pozicije, upotrebom određene tekućine, predstavlja njezino obavijanje galaksija, zvijezda i svega onoga što inače možemo detektirati golim okom ili upotrebom danas dostupne tehnologije.

Tekućine se dijele na takozvane njutnovske i nenjutnovske. Njutnovske tekućine karakterizira konstantna viskoznost unatoč primjeni sile kojom na njih djelujemo. Primjer je voda, čija je viskoznost uvijek ista i koja teče jednako bez obzira na primijenjenu silu. Svojstva su nenjutnovskih tekućina suprotna; viskoznost se mijenja s promjenom sile kojom djelujemo na tekućinu. Primjer je upravo tekućina koja je prezentirana u instalaciji Crno korito. Odabrana je kao reprezentacija tamne tvari radi njezine interakcije s posjetiteljima koji joj se nađu u blizini. Ona je viskozna kada je sila kojom na nju djelujemo mala, a povećanjem sile viskoznost se smanjuje. Posjetitelji mogu dodirivati masu te djelovati na nju jačom ili slabijom silom kako bi proučili njezina svojstva. Također mogu na nju stavljati razne predmete te proučavati način na koji ih ta tekućina povlači prema svojoj unutrašnjosti.

produkcija: KONTEJNER (Uradisam_ARTLAB)

Ana Sladetić (HR)

Ana Sladetić rođena je 1985. u Vukovaru. Diplomirala je 2009. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na kojoj je 2016. doktorirala pod mentorstvom red. prof. art. Ante Rašića i izv. prof. dr. sc. Leonide Kovač.

Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Primila je više nagrada za svoj rad, među kojima i nagradu za najbolji rad izložbe World Youth Art Festival (Seul, Južna Koreja, 2017.), ex aequo na 25. Slavonskom bijenalu (Muzej likovnih umjetnosti, Osijek, 2016.), prvu nagradu Celebrate Originality - Adidas u suradnji s Muzejom za uličnu umjetnost (Zagreb, 2010.) te Grand Prix 30. Salona mladih (HDLU, Zagreb, 2009.). Održala je više javnih predavanja i radionica u suradnji s domaćim i stranim kulturnim, muzejskim i galerijskim ustanovama. Usavršavala se i boravila je na umjetničkim rezidencijama u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Finskoj i SAD-u. Docentica je na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Kontakt: anasladetic.com

Nika Jurlin (HR)

Nika Jurlin rođena je 1990. godine u Brežicama u Sloveniji. Trenutno završava studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, nakon čega će svoje obrazovanje nastaviti na poslijediplomskom studiju na institutu Kapteyn Astronomical Institute Sveučilišta u Groningenu u Nizozemskoj. Interes za astrofiziku javio se na fakultetu, gdje je uz mentorstvo izvanredne profesorice Vernese Smolčić započela s istraživačkom karijerom proučavajući vrlo daleke galaksije. Tijekom studija provela je nekoliko mjeseci na astronomskom institutu Osservatorio Astronomico di Bologna u Italiji, na Sveučilištu u Oxfordu u Velikoj Britaniji te u instituciji École normale supérieure de Lyon u Francuskoj, gdje je radila na znanstvenim projektima iz područja astrofizike, od optičke do radioastronomije.

Kontakt: nika@miltonia.com