Filip Borelli (HR) Nevidljiva ljepota

interaktivna kinetička skulptura, 2017.

Beskonačna prostranstva tame iz koje izranjaju svemirska tijela obasjana svjetlošću užarenih divova otvaraju pitanje metafizičkih i fizičkih odnosa. Tama kao medij nevidljivoga prevladava u svemirskim razmjerima ispunjavajući prostore između. Crne rupe kao predstavnici destruktivne sile svemira tema su umjetničkog rada Filipa Borellija. Nevidljivi odnosi tamne tvari s fizičkim svijetom prikazani su u obliku kinetičke skulpture osvijetljene ultraljubičastim svjetlom. Ističući nevidljivi spektar s pomoću ultraljubičaste valne duljine, umjetnik nastoji naglasiti frekvenciju gibanja kao glavni element svih odnosa u svemiru.

Nevidljiva ljepota je interaktivna, ultraljubičasta i kinetička skulptura bazirana na zakonima fizike. Glavna je komponenta rada pokretna, opipljiva i prilagodljiva 3D skulptura. Model je konstruiran od fluorescentnih niti različitih duljina postavljenih na rotirajući propeler, a instalacija imitira interakciju prirodnih sila. Publika je pozvana da sudjeluje u izradi nove skulpture koristeći se elementima kao što su niti i lopte. Taktilni aspekt rada stavlja osjete u odnos s temom tamne tvari otvarajući mogućnost doživljaja nevidljivih sila dodirom. Ovo nije samo vizualno i fizikalno već i društveno iskustvo koje publici omogućava da postane dio nove skulpture i doživi nevidljivo.

produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Filip Borelli (HR)

Filip Borelli hrvatski je novomedijski umjetnik koji se bavi istraživanjem interakcije između svjetlosti, zvuka, pokreta i glazbe. U Zagrebu je diplomirao na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti te na Ekonomskom fakultetu. U radovima često koristi znanstvene pristupe u istraživanju prirodnih fenomena. Kinetičke skulpture, interaktivne instalacije, performansi i eksperimentalni filmovi najčešći su oblici njegova umjetničkog izričaja. Djeluje kao izvođač i glazbenik od 2009. te je član Hrvatske glazbene unije. Nagrađen je drugim mjestom na 35. Salonu mladih HDLU-a za rad Povratno-prostorna glazba (Titraji prostora) 2020. godine. Sudjelovao je na brojnim izložbama i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su Silbersalz festival (DE), Touch Me festival (HR), IAB – Industrial Art Biennial (HR), Blockheide Leuchtet (AT), Wir wollen das DAS (AT) i MTF – Music and Technology Festival (DE).

filipborelli.com
borellifilip@gmail.com