Filip Borelli (HR) Nevidljiva ljepota

interaktivna kinetička skulptura, 2017.

Beskonačna prostranstva tame iz koje izranjaju svemirska tijela obasjana svjetlošću užarenih divova otvaraju pitanje metafizičkih i fizičkih odnosa. Tama kao medij nevidljivoga prevladava u svemirskim razmjerima ispunjavajući prostore između. Crne rupe kao predstavnici destruktivne sile svemira tema su umjetničkog rada Filipa Borellija. Nevidljivi odnosi tamne tvari s fizičkim svijetom prikazani su u obliku kinetičke skulpture osvijetljene ultraljubičastim svjetlom. Ističući nevidljivi spektar s pomoću ultraljubičaste valne duljine, umjetnik nastoji naglasiti frekvenciju gibanja kao glavni element svih odnosa u svemiru.

Nevidljiva ljepota je interaktivna, ultraljubičasta i kinetička skulptura bazirana na zakonima fizike. Glavna je komponenta rada pokretna, opipljiva i prilagodljiva 3D skulptura. Model je konstruiran od fluorescentnih niti različitih duljina postavljenih na rotirajući propeler, a instalacija imitira interakciju prirodnih sila. Publika je pozvana da sudjeluje u izradi nove skulpture koristeći se elementima kao što su niti i lopte. Taktilni aspekt rada stavlja osjete u odnos s temom tamne tvari otvarajući mogućnost doživljaja nevidljivih sila dodirom. Ovo nije samo vizualno i fizikalno već i društveno iskustvo koje publici omogućava da postane dio nove skulpture i doživi nevidljivo.

produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Filip Borelli (HR)

Filip Borelli hrvatski je autor koji se bavi istraživanjem interakcije svjetlosti, zvuka, pokreta i glazbe. Završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu, a od 2009. godine djeluje kao izvođač, performer, glazbenik i autor svjetlosnih koncepata. Umjetničko iskustvo stekao je u obiteljskom okruženju, ali i kao aktivni član Kluba studenata elektronike i računarstva KSET do 2013., gdje se bavio rasvjetom, glumom i fotografijom, te u Dvorani za izvedbene umjetnosti Medike, gdje je stekao cirkusantske vještine i sudjelovao u brojnim produkcijama, i u Zagrebačkome plesnom centru, gdje je naučio suvremene plesne tehnike u klasi Ognjena Vučinića i sudjelovao u višegodišnjim produkcijama Centra.

Glazbom se aktivno bavi od 2009. godine, kada je kao član sastava Skroz Over objavio pjesmu Cross Over emitiranu na HRT-u. Član je glazbeno-scenskog sastava Acid Carrots & Parsley Man te avangardnog sastava Beat Busters iz Zagreba, koji se u glazbenom stvaralaštvu koristi novim tehnološkim rješenjima. Borelli je 2017. godine na Sound Art Inkubatoru u Zagrebu s Damjanom Blažunom izložio interaktivnu zvučnu instalaciju XYZ, a iste je godine realizirao i samostalni, eksperimentalni projekt Inox Aquasonik, koji uključuje glazbeno istraživanje inox termosice s vodom.

Kao glumac surađuje s redateljem Filipom Filkovićem Philatzom te Zdenkom Bašićem u spotovima za Diyalu, Gibonnija, Manntru, Ninu Romić i Vatru. Sudjelovao je i kao kostimograf, scenograf i performer na festivalu Lost Theory, gdje je u performansu Čarolija Stvaranja, realiziranom u suradnji s udrugom Hoka Hey iz Zagreba, prvi put spojio zvuk sa svjetlom. Od 2015. godine surađuje s austrijskom svjetlosnom trupom Circus Lumineszenz u projektu Laser Harp Q. Urednik je emisije o hrvatsko-kajkavskom jeziku Kak je lepi naš kaj na Televiziji Zapad. Godine 2017. sudjeluje kao majstor rasvjete u projektu MIMO (Medijski inventar muzičkih originala) pod okriljem udruge Vibra.

Kontakt: borellifilip@gmail.com