Martin Howse (UK) Radio-micelijska antena (RMA)

instalacija i performans, 2017.

Simbiotske ur-mreže tihih gljivičnih i korijenskih brbljarija te Zemljinih vibracija, imenovani kemijski gradijenti na korjenitim i ljudskim jezicima, voće posvuda po šumi poput vilinskih krugova, nadimaju se u formi, nadrastaju zvjezdarnice Jodrell i Arecibo, premašuju ih u pojmu nepoznatog i spuštanja zvijezda na Zemlju. (Martin Howse, 2017.)

Primjećujući jednostavne paralele između antenskih nizova radioteleskopa i formi građe određenih gljiva, primjerice Amanita muscaria, Martin Howse istražuje tu sporama nalik slučajnu sličnost između kozmosa i mikrokozmosa, pokrenuvši prvu šumsku radio-micelijsku antenu.

Konvencionalni nizovi radijskih antena koriste se interferometrijom da bi kombinirali signale prikupljene s mnogobrojnih manjih antena te stvorili veći i precizniji prikaz elektromagnetskog svemira. U slučaju RMAposlagane gljive Amanita služe kao prihvatne antene za signale iz dubokog svemira, koje se onda povezuju s podzemnim elektrokemijskim micelijskim signalima. Zvjezdana prašina i gljivične spore spajaju se kako bi stvorile potencijalno smislene zemljane i kozmičke signale.

Radio-micelijska antena (RMA) izložena je kroz spekulativni prototip (tijela gljiva povezana na digitalni interferometar i ekran) i dokumentaciju o istraživanju šume sličnom opremom. Dostupne su i audio-snimke primljenih signala, koje su snimljene na vinilskim pločama u omotu s otisnutim uzorcima bakrenih spora iz gljiva Amanita.

Martin Howse (UK)

Martin Howse zaokupljen je istraživanjem poveznica između Zemlje (geofizički fenomeni), softvera i ljudske psihe (psiho-geofizika) kroz konstruiranje eksperimentalnih situacija (unutar performansa, laboratorija, šetnji i radionica), umjetničkih radova i tekstova.

Od 1998. do 2005. godine bio je voditelj grupe performera ap koja je radila s elektroničkim otpadom i predvodila rani pristup digitalnom glitchu. Održavao je redovite radionice, mikro rezidencije i salonske cikluse u Berlinu od 2007. do 2009. godine. Radio je i surađivao na cijenjenim projektima i praksama poput The Crystal World, Psychogeophysics, Earthboot, Sketches towards an Earth Computer i Dissolutions. Posljednjih desetak godina inicirao je brojne projekte otvorenih laboratorija, te izvodi performanse, objavljuje tekstove, predaje i izlaže u cijelom svijetu. Također je tvorac audio modula temeljenog na impulsima iz kože pod nazivom The Dark Interpreter te serije modularnih sintisajzera (ERD).

kontakt: m@1010.co.uk, 1010.co.uk/org