Simpozij

subota 07.10.2017.

  • 10:30-10:45 Uvodna riječ i predstavljanje festivalske teme: KONTEJNER i Mónica Bello (ES), kustosica i voditeljica programa Arts at CERN
  • 10:45-11:30 sesija 1: Istraživanje znanosti nevidljivog - Ale de la Puente (MX), Michael Doser (AT), Alfonso Borragán (ES). Začuđenost onim što nas okružuje i što nas čini, u čitavoj svojoj složenosti i dubini, danas se može smatrati i kulturološkim pitanjem. Iako skriveni scenariji koji se u prirodi odvijaju na različitim stupnjevima opažajne ljestvice za nas većinom ostaju nedostižni, istovremeno smo slobodni istraživati prednosti opažajnih alata koje imamo na raspolaganju. Sudionici panela predstavit će umjetničke i znanstvene strategije koje nam omogućuju približavanje nevidljivom.
  • 11:45-12:15 sesija 2: Novi scenariji za interdisciplinarni dijalog i suradnju - Yunchul Kim (KR), Semiconductor (UK), Dinko Ferenček (HR). U CERN-u, Europskom laboratoriju za fiziku čestica u Ženevi, fizičari i inženjeri ispituju temeljne strukture svemira. Tijekom posljednjih godina u CERN-u se njeguju novi modeli dijaloga i suradnje između umjetnika i znanstvenika. Rezultat te kontinuirane povezanosti znanosti i kulturnih praksi unutar prostora i organizacijskih struktura laboratorija pomaže obogaćivanju i proširivanju znanja te doprinosi fluidnosti suvremene kulture. Sudionici će raspraviti o svom radu i istraživanjima provedenima na CERN-u te u drugim interdisciplinarnim institucijama i prostorima.
  • 12:15-13:15 Pauza za ručak
  • 13:15-14:15 sesija 3: Otkrivanje skrivenih fenomena - Vanessa Lorenzo (ES/CH), Kerstin Ergenzinger (DE), Martin Howse (UK), MOON aka Martina Zelenika (HR) & Goran Štefanić (HR). Mreža neopipljivih informacija koje naš okoliš stalno generira, uz naše intervencije u taj isti okoliš, postaje opipljiva na svim perceptivnim razinama putem sučelja, naprava i raznovrsnih instrumenata. Dok su osjetilne granice već dugi niz godina u fokusu umjetničkog istraživanja, razvoj takozvanih epistemičkih alata omogućuje nam njihovo dublje razumijevanje. Zadnja sesija tematski je usmjerena stvaranju i razvoju prilagodljivih osjetilnih organa sposobnih reagirati na podražaje koji su nam inače skriveni.
  • 14:15-14:30 Raspava i Q&A

Simpozij će se održati na engleskom jeziku.

Alfonso Borragan (ES)

Umjetnička praksa Alfonsa Borragána artikulira se na razmeđu istraživanja, poučavanja i produkcije. Borragánova djela opisuju se kao neodređeni impuls, kritički moment u kojemu se njeguju prikazi. U svom radu Borragán promišlja kroz slike koje nisu fiksne, grafike i latentne tragove iskustva.

Testirajući superpozicijom, distorzijom, prikrivanjem ili redefiniranjem, njegov rad istražuje eventualne granice. Procese razvija u rupama u percepciji, mjerenjem nemjerljivog ili u paradoksima koji obrću popularna i znanstvena uvjerenja. Radovi počivaju na metodologiji dugotrajnog istraživanja vezanog uz kontekst. Borragán surađuje sa skupinama znanstvenika, antropologa, geologa i tehničara koji proširuju i elaboriraju različite poglede na temu tijekom samog procesa istraživanja.

Posljednje projekte izlagao je na sljedećim mjestima: No man’s Land: Mneme, MUSAC, León, Španjolska; ærolito DNA, La casa encendida, Madrid, Španjolska; marentus, La Place & Foodcultura, Barcelona, Španjolska; Fosfofagia 04, Gilverto Alzate Foundation, Bogotá, Kolumbija; Fosfofagia 03Khoj, Indija.

Kontakt: alazul@gmail.com
alfonsoborragan.com

Semiconductor (UK)

Semiconductor je umjetnički dvojac iz Velike Britanije koji čine Ruth Jarman i Joe Gerhardt. U svojim radovima, koji se sastoje od pokretnih slika, oni istražuju materijalnu prirodu svijeta te propituju kako znanost i tehnologija mijenjaju naš doživljaj prirode. Specifičan pristup donio im je mnogobrojne nagrade, između ostalih: Samsung Art + Prize 2012, Smithsonian Artists Research Fellowship, Collide@CERN Artists Residency Award i NASA Space Sciences Fellowship. Sudjelovali su na brojnim izložbama i projekcijama, a ovo su neke od njih: Let There Be Light, House of Electronic Arts, Basel (samostalna izložba); Worlds in the Making, FACT, Liverpool (samostalna izložba); Da Vinci: Shaping the Future, ArtScience Museum, Singapur; Field Conditions, San Francisco Museum of Modern Art; Earth; Art of a Changing World, Royal Academy of Arts, London; International Film Festival Rotterdam; New York Film Festival; Sundance Film Festival i European Media Art Festival. Godine 2018. sudjelovat će na Biennalu u Sydneyju u Australiji.

Kontakt: semi@semiconductorfilms.com
semiconductorfilms.com

Martina Zelenika MOON (HR)

Interdisciplinarna umjetnica MOON, pravim imenom Martina Zelenika, inovativnim metodama istražuje realizaciju umjetničkog djela. Ona povezuje analogni medij s najnovijim digitalnim tehnologijama i propituje komunikacijska područja, a u posljednje ju vrijeme najviše zanima vizualizacija univerzalnog zvuka kroz analogni crtež kao polazišnu točku. Univerzalnost, kozmologija, geofilozofija i bitak glavna su područja njezina interesa.

Zelenika je diplomirala 2001. godine na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a magistrirala je 2006. godine na području videa i novih medija na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje Sveučilišta u Ljubljani. Boravila je na nekoliko umjetničkih rezidencija u inozemstvu, a skupno je i samostalno izlagala u Ljubljani, Mariboru, Milanu, Beogradu, Londonu i Zagrebu. Dobitnica je renomiranih potpora i stipendija.

Kontakt: info@martinazelenika.com
martinazelenika.com

Vanessa Lorenzo (ES/CH)

Vanessa Lorenzo dizajnerica je i umjetnica bazirana u Lausanni u Švicarskoj. Bavi se istraživanjem mogućih doprinosa živih organizama (bio-medija) svakodnevnim objektima. Miješajući elektroničke medije, mikrobiologiju i živuće organizme, Lorenzo stvara instalacije za koje rabi tehnike vizualizacije, mapiranje podataka te sonifikaciju kako bi stvorila novi pogled na okoliš.

Lorenzo je diplomirala industrijski dizajn (Mondragón, Španjolska, 2008. i Barcelona, Španjolska, 2010.) i medijski dizajn (HEAD-Genève, Švicarska, 2016.). Trenutno radi kao nezavisna istraživačica i umjetnica u Hybridoi, supredsjednica je Hackuariuma (Renens, Švicarska), koji je dio međunarodne kolaborativne mreže za umjetnost i bio-hakiranje Hackteria, te surađuje i sa školom Open Science School (CRI, Pariz, Francuska).

Kontakt: vlorenzolana@gmail.com
vlorenzolana.myportfolio.com

Yunchul Kim (KR)

Yunchul Kim je elektroakustični glazbeni kompozitor i umjetnik koji živi i radi u Berlinu i Seoulu. U svojim radovima bavi se umjetničkim potencijalom dinamike tekućina, meta materijala (fotonskih kristala) pogotovo kontekstom magnetohidrodinamike. Istraživanje prirode i dispozicije materije važni su faktori u njegovom radu te kroz zaokrete u materiji otkriva dispozicije materije u konstantnoj interakciji sa svijetom. Osnivač je Studio Locus Solus u Seoulu.

Kontakt: yunchul.k@gmail.com
yunchulkim.net

Martin Howse (UK)

Martin Howse zaokupljen je istraživanjem poveznica između Zemlje (geofizički fenomeni), softvera i ljudske psihe (psiho-geofizika) kroz konstruiranje eksperimentalnih situacija (unutar performansa, laboratorija, šetnji i radionica), umjetničkih radova i tekstova.

Od 1998. do 2005. godine bio je voditelj grupe performera ap koja je radila s elektroničkim otpadom i predvodila rani pristup digitalnom glitchu. Održavao je redovite radionice, mikro rezidencije i salonske cikluse u Berlinu od 2007. do 2009. godine. Radio je i surađivao na cijenjenim projektima i praksama poput The Crystal World, Psychogeophysics, Earthboot, Sketches towards an Earth Computer i Dissolutions. Posljednjih desetak godina inicirao je brojne projekte otvorenih laboratorija, te izvodi performanse, objavljuje tekstove, predaje i izlaže u cijelom svijetu. Također je tvorac audio modula temeljenog na impulsima iz kože pod nazivom The Dark Interpreter te serije modularnih sintisajzera (ERD).

kontakt: m@1010.co.uk, 1010.co.uk/org

Kerstin Ergenzinger (DE)

Kerstin Ergenzinger je umjetnica koja djeluje u područjima skulpture, zvuka, kinetike, svjetla i grafike. Pronalazi i ponovno upotrebljava eksperimentalne i vremenski utemeljene medije/materijale, zajedno s tzv. tradicionalnim medijima/materijalima s ciljem daljnjeg istraživanja. Ključan dio njezine prakse je interdisciplinarna razmjena pa često sudjeluje u suradničkim projektima. Suosnovala je istraživački projekt Acts of Orientation koji se bavi potrebom za alternativnim načinima orijentacije. Jedan od rezultata projekta je kolekcija akademskih i umjetničkih radova Navigating Noise u knjižari Buchhandlung Walter König u Berlinu. Paralelno s istraživanjem pod nazivom Ritmičke teksture provedenom u istraživačkom centru BAS pri Umjetničkoj akademiji u Berlinu (UdK), surađivala je na istraživačkom projektu kvantne optike nuClock, kojim je uspostavljen dijalog o materijalnosti vremena, buci i preciznosti. Godine 2019. bila je jedna od suosnivačica Sono-Choreographic-Collective, transdisciplinarnog umjetničkog i istraživačkog kolektiva koji razvija i istražuje nove somatske i instrumente za glazbeno istraživanje, kao i načine sviranja i interdisciplinarne koreografije.

nodegree.de
kerstin@nodegree.de

Ale de la Puente (MX)

Ale de la Puente bavi se u svojim radovima pojmovima vremena, prostora i memorije stvarajući konstrukte poetskih veza između iskustva prostora i vremena kroz tehnološku, znanstvenu, filozofsku i lingvističku perspektivu.

De la Puente surađivala je u svom radu, zahvaljujući raznovrsnom profesionalnom iskustvu (studij industrijskog dizajna, kovinotokarstva i brodogradnje) te interesu za pojmove prostora i vremena, s mnogim znanstvenicima i stručnjacima iz različitih područja, poput hipnotizma, astronomije, nuklearne fizike, meteorologije i matematike. Surađivala je s institucijama poput The National Institute of Astronomy i National Institute of Nuclear Science UNAM. Dodijeljena joj je nagrada Honorary Mention Collide@CERN 2013., stipendije National Fellowship System of Arts Creators (Sistema Nacional de Creadores, FONCA) i Young Creators Grant, oboje od zaklade National Council for Arts Funds, te stipendija zaklade The Pollock-Krasner Foundation. Izlagala je na mnogim međunarodnim izložbama.

Kontakt: delapuente.ale@gmail.com
aledelapuenteartist.com

7/10/2017

10—15:30 h

Zagrebački plesni centar (Zagreb)