Marnix de Nijs (NL), Edwin van der Heide (NL) Prostorni zvukovi (100dB pri 100km/h)

interaktivna audio instalacija

Deleuze tvrdi kako "trava izrasta iz sredine", a ne odozgo ili odozdo, što se odnosi i na umjetnike za koje je prije svega bitan svijet i kontekst u kojem stvaraju. Autori interaktivne audio-instalacije Prostorni zvukovi - Marnix de Nijs i Edwin der Heide - izrasli su upravo iz svoje sredine -visoko tehnološki razvijenog svijeta komunikacijske gužve, koji omogućuje cyber-identitete i u kojem je sve tržišno nastrojeno. Budući da je stroj platforma koja omogućuje bržu i efektniju komunikaciju koja se odvija posredstvom njega (telefon, računalo, mobitel, automobil, avion), autori Prostornih zvukova odlučili su izumiti stroj. Ono što su izumili predstavlja vlastitu paradigmu stavljajući u pitanje ulogu stroja u današnje doba.

Rad Prostorni zvukovi sadrži osobine suvremenih glazbenih uređaja, koji nisu namijenjeni isključivo reprodukciji, već i interaktivnom komponiranju zvučnih sekvenci u realnom vremenu. Instalacija također sadrži osobine automobila ili nekog drugog robota koji se kreće i postiže brzinu od 100km/h kružeći, po sizifovskoj putanju, oko vlastite osi.

Uz to postoji sličnost s nadzornim uređajima (primjerice nadzorne kamere i senzorski uređaji koji vas propuštaju ili ne propuštaju dalje), jer se upravo na tome temelji komunikacijski odnos s posjetiteljem. Projekt je sukladan svojem vremenu, vremenu u kojem društvo nadzora, kako ga definira Foucault, postaje društvo kontrole posredovane tehnologijom. Vremenu u kojem zatvorsku ustanovu - utjelovljenje sustava discipline i nadzora - Panoptikon, polako zamjenjuje stroj, koji te propušta samo ako posjeduješ lozinku, pravi otisak prsta, pravu boju glasa, pravi genetski kod.

Kakav su odgovor na temeljno pitanje suvremenog društva o odnosu čovjeka i stroja domislili Marnix de Nijs i Edwin van der Heide?! Njihova instalacija predstavlja gotovo savršenu ilustraciju Lacanove teze o odnosu koji ne postoji, ali djeluje (koju Lacan primjenjuje na odnose između muškog i ženskog spola). Puka činjenica da odnosa stroj-čovjek nema, ne može spriječiti čovjeka u kreiranju tog odnosa, iako stroj koji nema ni kognitivnih ni emotivnih sposobnosti, ne pokušava uspostaviti komunikaciju, već izvršava ono za što je programiran.

Marnix de Nijs (NL)

Marnix de Nijs je nizozemski umjetnik i istraživač koji stvara instalacije te se od kasnih devedesetih bavi uranjanjem ljudskog tijela u imerzivne audiovizualne okoliše Njegovi radovi većinom uključuju interaktivne stojeve koji se igraju s percepcijom i kontrolom slike i zvuka, ali i humoristična i radikalna djela kao što Bullet Proof Tent & Lingerie, Physiognomic Scrutinizer i Autonomous Oil Reserve. Vođen idejom o tehnologiji kao pokretačkoj snazi kulturne promjene koja može generirati nova iskustva kroz promišljanja društvenih navika i komunikacije, njegov rad iskorištava kreativne mogućnosti novih tehnologija i istodobno kritički propituje njihov utjecaj na suvremeno društvo i ljudsku percepciju.

Radove je predstavio na mnogim međunarodnim festivalima, umjetničkim institutima i u muzejima. Dobitnik je posebnog priznanja na festivalu Ars Electronica 2013., 2005. i 2001. godine. Primio je prestižnu nizozemsku nagradu Witteveen+Bos Art+Technology Award za svoj cjelokupni opus 2015. godine.

kontakt: info@marnixdenijs.nl

Edwin van der Heide (NL)

Edwin van der Heide živi u Rotterdamu. Studirao je sonologiju na Royal Conservatory, Hague.Performanse je izvodio po cijelom svijetu, a kao skladatelj i performer elektronske glazbe stvarao je i izlagao brojne zvučne instalacije. Tema koja se provlači kroz njegove radove je razvoj novih glazbenih instrumenata, novih tehnika performansa i novih metoda generiranja zvuka i produkcije s ciljem razvoja novogglazbenog jezika. Van der Heide je također član grupe Sensorband kojaizvodi performanse temeljene na osjetilnim instrumentima na ICC-u 1997. godine. zajedno s Marnixom de Nijsem primio je počasnu nagradu u kategoriji interaktivne umjetnosti na festivalu Ars Electronica 2001. za projekt Spatial Sounds.