Stahl Stenslie (NO) Inter_skin

multiosjetilno seksualno odijelo

Strojni fetišizam

Znanost i tehnologija omogućuju osamostaljivanje užitka i odvajanje seksualnosti od reprodukcije, uslijed čega se ona premješta u laboratorij i prestaje predstavljati izravnu poveznicu s tijelom drugoga. Istodobno razvoj digitalne tehnologije suvremenom tijelu pruža mogućnost zadovoljavanja spolnih nagona u virtualnom prostoru.

Stenslieva odjeća nije u funkciji prevencije, sputavanja ili represije, već poticaja — ona je stroj za seksualni užitak, još uvijek stigmatiziran i tabuiziran. Stenslie se ophodi sa seksualnošću kao poljem užitka gdje spolno/rodne odredbe, kao i pitanje promiskuiteta, naizgled postaju irelevantne. Je li moguć seks bez Drugog? Zamišljamo li u takvoj situaciji neki imaginarni kulturalni identitet na mjestu druge osobe? Koji je odnos izmedu fantazme i fizičkog stimulansa? Je li moguć sek-sualni odnos koji se temelji samo na fizičkom podražaju — čisti seks?

Inter_skin je fetišizirano digitalno seksualno pomagalo kojim komuniciramo prenoseći dodir, a nalazi se na razmeđi seksa u cyberspace-u/cyberseksa, seksa izravnim tjelesnim dodirom/koitusa i autoerotike. Dodirujući sebe podražavamo partnera s mogućnošću kontrole jačine podražaja. Seksualno iskustvo prenosi se računalno umreženim interfejsima. Takav transfer poprima oblik razmjene informacija, pa seksualna razmjena teleprezentnih tijela ne uključuje izravni dodir mesa, razmjenu fluida, intimu.

Inter_skin pretvara seks u komunikacijsku estetsku praksu koja izražava orgazmičku kreativnost, a sudionike u kiborge koji sudjeluju u seksualnoj evoluciji, tehnološkom protezom potpuno zaštićeni od prokreacije i bolesti.

Stahl Stenslie (NO)

Stahl Stenslie je umjetnik, kustos i istraživač. Specijalizirao se za eksperimentalnu medijsku umjetnost i interaktivne instalacije. U svojim djelima usmjeren je na nedavne tehnološke razvoje, kao, na primjer, dodirnu komunikaciju na pametnim telefonima, somatske zvukovne ambijente i funkcionalno ubojito umjetničko oružje od jeftinog plastičnog materijala. Estetski gledano, njegova umjetnost i umjetnički izražaj usmjereni su na suprotstavljanje uobičajenom gledanju na svijet. Postavlja pitanja koja smo skloni izbjegavati ili pitanja na koja odgovore možemo naći u sjenama postojanja. Izlagao je i predavao na važnim međunarodnim događanjima (ISEA, DEAF, ArsElectronica, SIGGRAPH). Predstavljao je Norvešku na 5. bijenalu u Istanbulu, bio suorganizator 6. kiberkonferencije i osvojio Veliku nagradu Norveškog kulturnog vijeća. Vodio je brojne simpozije, poput ArsElectronica (NextSex), ArcArt i Oslo Lux (2013.) Doktorski rad posvetio je dodiru i tehnologijama (virtualtouch.wordpress.com), a trenutno predaje i bavi se istraživanjem kao redovni profesor na danskom Sveučilištu Aalborg, na Odsjeku za umjetnost i tehnologiju.

http://sexiatrics.wordpress.com/
stenslie@gmail.com