11/07/2022

Predstavljamo Arc-hive, prvu online platformu za biomedije

Šest europskih institucija, uz KONTEJNER, zajedno je radilo 18 mjeseci na stvaranju prve "open source" digitalne platforme za generiranje, centralizaciju i razmjenu znanja o umjetničkim praksama koje se bave živim sustavima i materijom.

Nakon godinu i pol intenzivnog rada, platforma Arc-hive je objavljena i dostupna korisnicima i javnosti kao prvi digitalni prostor koji objedinjava niz informacija, znanja i dokumentacije o biomedijskim umjetničkim praksama - praksama koje su fokusirane na rad sa živim sustavima i materijom u fomi i u sadržaju. Glavni cilj projekta je okupiti i povezati neke od glavnih protagonista ovog područja, studente, umjetnike, istraživače, kustose, znanstvenike i muzeologe, sveučilišta i kulturne institucije te institute i istraživačke centre.

Platforma okuplja i čini dostupnim katalog umjetničkih projekata i radova kreiran u sklopu projekta koji sadrži vrijedne informacije o kuriranim biomedijskim projektima - opise, tehničke informacije, bibliografije i 3D modele. No Arc-hive je puno više od kataloga zbirke radova - platforma je i generator resursa budući da je velik dio digitalnog prostora posvećen diseminaciji kolektivnog znanja koje je okupljeno i nastalo tijekom projekta, i koje postaje set zajedničkih alata za rad koji se mogu replicirati, unaprijeđivati i razmjenjivati. Neki od ovih resursa uključuju podcaste, izložbe, publikacije, protokole za digitalizaciju, radionice, simpozije, video materijale i studije slučaja. Filozofija otvorenog koda ključna je za proces dizajna i programiranja platforme te je partnerima osigurala razvoj u skladu s kriterijima održivosti, tehnološke autonomije i društvene odgovornosti.

Istovremeno je Arc-hive naglasio niz tehnoloških i konceptualnih izazova u suvremenim arhivskim praksama koje proizlaze iz promjenjivih karakteristika radova i praksi u suprotnosti s idejom čuvanja i katalogizacije. Neprestani ciklusi mutacija, degradacija i regeneracija u tim radovima temeljeni su na biološkim materijalima i za posljedicu imaju bitna pitanja vezana uz protokole digitalizacije i katalogizacije: što je, primjerice, ključan dio podataka kod radova koji se bave živim bićima? Da li je moguće locirati i migrirati te podatke u digitalni prostor bez da ih se nepovratno uništi? Možemo li obuhvatiti sve životne faze u ciklusu? Bismo li trebali ispraviti ili apsorbirati dodatne elemente koji se javljaju u procesu digitalizacije? Možemo li pretpostaviti da je generički, matematički prostor digitalne trodimenzionalnosti lišen svoje okoline? Na koji način možemo napisati računalni program koji hrani i održava ekosustav zajedničkog sučelja? Koje lekcije možemo naučiti u međuprostoru usustavljenih infrastruktura i praksi bliskih radu sa živim organizmima?

Arc-hive je nastao kroz suradnju šest europskih institucija različitih, komplementarnih profila, aktivnih u području muzeologije, izdavaštva, IT i audiovizualnih djelatnosti: Zavod Kersnikova (Slovenija), KONTEJNER (Hrvatska), Hangar (Španjolska), Bioart Society (Finska), RBINS (Belgija) i Cultivamos Cultura (Portugal) kao vodeći partner projekta. Arc-hive je sufinanciran kroz program Europske unije Kreativna Europa koji podržava europske projekte u području kulturne proizvodnje i inovacija.

Projekt podržali