16/01/2023

A Sea Change - natječaj za istraživačke i produkcijske rezidencije te predstavljanje radova

KONTEJNER I biro suvremene umjetničke prakse poziva hrvatske i međunarodne umjetnike i umjetničke kolektive da se prijave na dva javna poziva u sklopu projekta A Sea Change koji vodi KONTEJNER, a sufinancira Europska unija: 1) dvotjedna rezidencija u svibnju 2023. na Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) u Splitu u sklopu programa ARTScience; 2) sudjelovanje s već postojećim radovima u izložbenom i izvedbenom programu u Splitu, od 18. do 22. svibnja. Rok za prijave je 10. veljače 2023. u 23:59 CET.

Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS), Split, Hrvatska

U potrazi smo za umjetničkim projektima koji se baziraju na kreativnim i inovativnim intervencijama vezanima uz more, s posebnim naglaskom na teme kao što su bioraznolikost i održivost, plava ekonomija, bioakustika, život zajednice u obalnim područjima i turizam.

Projekti bi trebali pripadati barem jednom od sljedećih navedenih suvremenih umjetničkih područja:

  • hibridne intermedijske i istraživačke umjetničke prakse
  • umjetnost, znanost i tehnologija
  • bio-umjetnost i biomediji
  • umjetnost zvuka i eksperimentalna glazba

Osnovni kriteriji koje će kustosice udruge uzimati u obzir pri odabiru radova su:

  1. Kreativnost, inovativnost i kritički pristup u konceptu;
  2. Razrađenost i preciznost plana realizacije rada: realističan troškovnik u skladu sa zahtjevima projekta te potrebni resursi za realizaciju projekta;
  3. Sadržajna kvaliteta rada, konceptualna razrađenost (u skladu s temom projekta), istraživačka i teorijska pozadina.

Za oba javna poziva, posebna će se pozornost dati radovima koji se mogu postaviti u otvorenom prostoru MedILS-ova atrija i onima koji u svoju realizaciju uključe prostor instituta i njegovu okolinu/krajolik.

Projekt A Sea Change nastoji u život obalnih zajednica integrirati aktualne europske kritičke, interdisciplinarne i participatorne umjetničke prakse koje se bave morem (plavom ekonomijom, turizmom, bioraznolikošću). Pritom fokus nije na profitu i turizmu podređenim kulturnim aktivnostima, nego upravo na održivom načinu življenja, kritičkom pristupu i društvenoj inkluzivnosti.

Partneri na projektu su: Quo Artis (Barcelona), MOMus (Solun), NeMe (Limassol), i KONTEJNER (Zagreb).

Naš glavni lokalni partner, Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS), neovisni je međunarodni i neprofitni znanstveno-istraživački institut, vođen od strane stručnjaka posvećenih uvođenju najboljih mehanizama i praksi za stvaranje najkvalitetnijeg znanstvenog okruženja za iznimne međunarodne i domaće znanstvenike.

NATJEČAJ ZA PRODUKCIJSKE / ISTRAŽIVAČKE REZIDENCIJE

Dva umjetnika / umjetnička kolektiva (jedan hrvatski i jedan međunarodni) imat će priliku sudjelovati u rezidencijskom programu. Odabranim prijaviteljima bit će osiguran budžet od 3.200,00 EUR koji uključuje umjetnički honorar i produkcijski budžet, a bit će isplaćen direktno umjetnicima. Smještaj će biti osiguran kao i dnevnice/troškovi boravka, a putni troškovi pokriveni. Sudionicima će također biti osigurana kustoska i tehnička podrška kao i prilike za stjecanje novih međunarodnih kontakata. Prijavitelji moraju biti u mogućnosti boraviti u Splitu za vrijeme trajanja rezidencije u razdoblju od 8. do 21. svibnja 2023. Nudimo i mogućnost ranijeg početka rezidencije za prijavitelje koji žele imati više vremena za razradu svojih projekata.

Prijavitelji moraju biti rezidenti Europske unije ili porezni obveznici neke od zemalja članica EU. Prijave se predaju na engleskom jeziku. Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Za prijavu kliknite na ovu poveznicu. Rok za prijavu je 10. veljače 2023. u 23:59 CET.

NATJEČAJ ZA PREDSTAVLJANJE RADOVA

Javni izložbeni i izvedbeni program održat će se u Splitu u razdoblju od 18. do 22. svibnja 2023. Jedna od lokacija odvijanja programa je i atrij Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS). Poziv je otvoren hrvatskim i međunarodnim umjetnicima i umjetničkim kolektivima. Prijavitelji ne moraju biti rezidenti niti porezni obveznici Europske unije.

Prijave se predaju na engleskom jeziku. Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Za prijavu kliknite na ovu poveznicu. Rok za prijavu je 10. veljače 2023. u 23:59 CET.

Projekt podržali