29/10/2021

Device_art festival 7.021

Novo, sedmo po redu izdanje Device_art festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija u zagrebački Muzej suvremene umjetnosti od 23.11. do 19.12.2021. donosi nova iskustva i poglede na naprave, gadgete i strojeve koji nas okružuju, provociraju, smiruju i iritiraju.

“Stroj ne donosi promjene” ovogodišnji je koncept festivala koji nas poziva na ponovo promišljanje našeg sve prisnijeg odnosa s tehnologijom u vremenu konstantne nepredvidljivosti i silovitih promjena. Vrištanje ispred ogledala postaje interakcija s umjetničkim radom (uz bonus ispucavanja negativne energije), a šetnja Novim Zagrebom ekspedicija u more elektromagnetskih zvukova koji svojim intenzitetom jednako fasciniraju koliko i zastrašuju. Mašine za snove, balerine iz budućnosti, svemirski brkovi i robotski kipar-ekolog, sve na Device_art igralištu koje će nas i ovaj put nasmijati, šarmirati i revoltirati.

Ovogodišnji je festival nastao u suradnji s grupom kustosa iz ZKM | Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea i zamišljen je kao dijalog između njemačke i hrvatske "device art" scene. To je u skladu s dugom tradicijom projekta koji je ranijih godina u Zagrebu predstavio japansku, kanadsku, kalifornijsku, češku i slovensku scenu, uz prethodno veliko festivalsko izdanje posvećeno globalnim tehno-umjetničkim tendencijama. Kao jedan od vodećih međunarodnih festivala koji od 2004. godine tematizira tehnologiju u suvremenoj umjetnosti, Device_art i u svom novom izdanju nastavlja pomicati granice umjetničkih medija kroz radove i koncepte koji na ironičan i provokativan način propituju potencijale, ograničenja i utjecaje tehnologije na društvenu svakodnevnicu.

Više informacija i detaljan raspored možete pronaći ovdje.

Sudjeluju: Alex Brajković (HR), Anthea Caddy (AU/DE) & Miodrag Gladović (HR), Kerstin Ergenzinger (DE), Dominik Gadže (HR), Moritz Simon Geist (DE), Darsha Hewitt (CA/DE), Yannick Hofmann (DE) & Johannes Jensen (DE), Christina Kubisch (DE), Carolin Liebl (DE) & Nikolas Schmid-Pfähler (DE), Benoît Maubrey (US/FR/DE), Kata Mijatović (HR), Quadrature (DE), Michail Rybakov (RU/DE), Ana Sladetić (HR), Soll (HR), Branimir Štivić (HR), Troika (DE/FR/UK), Simon Weckert (DE)

Projekt osmislio i organizirao: KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

Kustoski tim: Sarah Donderer, Yannick Hofmann, Daria Mille, Philipp Ziegler (ZKM | Centar za umjetnost i medije, Karlsruhe); Davorka Begović, Ena Hodžić, Tereza Teklić (KONTEJNER)

Projekt podržali

Sponzori

Medijski pokrovitelji