18/01/2022

E-publikacija "Make, Share, Change: Perspectives on Audience Development and Capacity Building from Re-Imagine Europe (2017-2021)"

Publikacija na engleskom jeziku objedinjuje članke, intervjue i izvještaje koji se odnose specifično na teme razvoja publike i izgradnje kapaciteta deset kulturnih organizacija koje su sudjelovale u projektu Re-Imagine Europe.

Re-Imagine Europe (2017.-2021.) je četverogodišnji projekt kojeg je provodilo deset kulturnih organizacija iz cijele Europe: Sonic Acts i Paradiso iz Amsterdama, Elevate iz Graza, Lighthouse iz Brightona, INA GRM iz Pariza, Bergen Kunsthall iz Bergena, A4 iz Bratislave, Disruption Network Lab iz Berlina, Radio Web MACBA iz Barcelone i mi - KONTEJNER iz Zagreba.

Tijekom posljednje četiri godine, Re-Imagine Europe projektni partneri naručili su i producirali preko 100 umjetničkih radova različitih autora, umjetnika, makera, skladatelja i glazbenika koji žive i rade u Europi. Te su radove partneri također prezentirali i distribuirali kako bi ih što šira publika imala priliku doživjeti i iskusiti. Kroz projekt je organizirano preko 160 radionica, simpozija i predavanja s ciljem uključivanja publike u umjetničke prakse i poticanja diskusije na temu utjecaja umjetnosti na našu percepciju društva. Partneri su razmjenjivali znanja stečena kroz projekt, ne samo putem radionica i predavanja, već i kroz velik broj podcast programa i digitalnih publikacija namijenjenih široj publici te publikacija usmjerenih izgradnji i poboljšavanju profesionalnih i digitalnih kompetencija umjetnika i stručnjaka koji rade u kulturi. Rezultat ovih četverogodišnjih suradnji je održiva mreža organizacija posvećenih naručivanju radova, produkciji, prezentaciji i distribuciji interdisciplinarnih umjetničkih praksi.

Publikacija Make, Share, Change: Perspectives on Audience Development and Capacity Building from Re-Imagine Europe (2017-2021) objedinjuje članke, intervjue i izvještaje koji se odnose specifično na teme razvoja publike i izgradnje kapaciteta deset kulturnih organizacija koje su sudjelovale u projektu Re-Imagine Europe. Projekt je razvio niz alata za razvoj publike kojima se publika povezuje s umjetničkim praksama koje adresiraju aktualne društvene i političke izazove, a također je i omogućio radnicima i radnicama u kulturi (od umjetnika sve do stručnjaka u komunikaciji) usavršavanje stručnih vještina i rad na vlastitom profesionalnom razvoju.

U ovoj smo publikaciji namjerno odabrali pristup utemeljen na praktičnom iskustvu: većina tekstova istražuje razvoj publike i izgradnju kapaciteta kulturnih organizacija iz perspektive jedne ili više aktivnosti koje su bile realizirane kroz Re-Imagine Europe projekt.

Sadržaj publikacije:

 1. Who’s doing the washing up?
 2. And still, we move: A reflection on Pier Residencies at Lighthouse
 3. Building an International Audience at GRM
 4. A Temporary Public
 5. Critical Writing for the Future
 6. Community Building through Artist-led Workshops
 7. Rethinking Communities
 8. Radio Beyond Radio: The Ràdio Web MACBA Working Group
 9. The Factory of Sound
 10. Sounding the Future: Reflections on Informal Learning and Arts Education for Children
 11. What Art Can Do: Youth Arts Education at Bergen Kunsthall
 12. The Essential Ingredients of Audience Development
 13. Creating Potential for Change

Publikacija se može preuzeti u e-formatu na ovom linku.

Projekt podržali